Ministerielt vandtopmøde ved Susåen
Danmark står for at skulle have nye regler på vandområdet, og for at få syn for sagerne havde Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning bedt Næstved Kommune og lokale lodsejere om at vise rundt og fortælle om Susåen.
Vandtopmødet samlede ledere og formænd fra de grønne organisationer, landbrugets organisationer, KL og Forsyningsselskaber og andre med interesse for vandløb. På 24 timer skulle deltagerne komme med ideer til et ekspertudvalg, der skal arbejde videre med nye forslag til vandløbsloven i 2017.
Det var to medarbejdere fra Næstved Kommune, der var blevet bedt om at vise deltagerne på vandtopmødet rundt – de fik altså en lidt anderledes arbejdsdag, fredag den 16. december, end hvad de plejer at have. Vandløbsmedarbejder Martin Bruun var en af turens rundvisere, og heldigvis viste Susåen og landskabet omkring sig fra sin smukkeste side.
– Vi havde en god dialog med deltagerne, og der var en stor spørgelyst, om alt fra vandløbsvedligeholdelse til dyrkbarheden af de vandløbsnære marker, lyder det fra Martin Bruun.
Turen gik blandt andet til Broksø og Holmegaard Godser, hvor ejerne blandt andet fortalte om deres erfaringer med vandløbsprojekter.
Efter tre timer i den sydsjællandske natur vendte delegationen fra vandtopmødet inspireret tilbage til Sørup Herregaard for at arbejde videre med deres ideer til en ny vandløbslov.
Det er tidligere folketingsmedlem og fødevareminister, Henrik Høegh, der står i spidsen for arbejdet med den ny lov, og han var godt tilfreds med udbyttet af turen.
”Vi havde en rigtig god tur på de smukke Sydsjællandske jorde. Jeg bemærkede mig, hvordan man er kommet til et rigtigt fornuftigt resultat omkring vandløbene ved et tæt samarbejde, samt god og tidlig dialog, mellem lodsejere, kommune og øvrige interessenter. Det var meget inspirerende at høre om. Vi så, hvorledes et vandløb kan genslynges med højt miljø og naturindhold samtidig med, at vandføringsevnen fastholdes, fortæller Henrik Høegh.