Så er det igen blevet tid til Talentskolens FACIT-festival, der i år bliver dobbelt så lang, som den plejer. FACIT løber af stablen fra mandag den 14. maj til søndag den 27. maj 2018 i Næstved.
Det skriver Næstved Kommune til Dit Næstved.
Det er FACIT-tid. Tid til Talentskolens egen festival, hvor alle eleverne, som har knoklet hårdt hele året, viser deres resultater frem. Det er elevernes og skolens måde at vise taknemmelighed på og give noget tilbage til Næstved.
I år løber festivalen over to uger i stedet for én, hvilket giver alle mulighed for at få det hele med. De fleste af arrangementerne finder sted over flere dage, så der er god chance for at opleve, hvad eleverne har arbejdet så hårdt på. Der vil både være filmpremiere, musical, kunstudstilling, foredrag og teaterforestilling.
Filmpremiere på otte kortfilm
FACIT åbner med en filmpremiere mandag den 14. maj i Nordisk Film Biografer Næstved. Der vil blive vist otte kortfilm, som er produceret af Talentskolens elever fra Filmlinjen.
Det vil foregå i den store sal, hvor der efterfølgende vil være mulighed for at stille spørgsmål til både cast og crew.
I år kan Talentskolen præsentere filmene: Østersøen, Skyggedyr, Day after Day, Kærlighed ved første mim, Jens, Hvid løve, Celeste og Hjemmefra. Her finder man genremæssigt både dokumentar, surrealisme, magisk sødmefuld realisme, voldsomt drama og musikvideo.
Rønnebæksholm: fire oplevelser på én dag
Eleverne på kunst- og designlinjen udstiller deres årsprojekter på Rønnebæksholm og åbner med fernisering søndag den 20. maj.
Efter ferniseringen vil der være et forfatterarrangement med oplæsning af forfattertalenternes egne værker – alt sammen i de fine omgivelser på Rønnebæksholm. Efter forfatterarrangementet vil der være aftensmad for alle, hvor der er rig mulighed for at møde alle kunstnere og forfattere.
Til sidst sluttes af med et foredrag af kunstneren og debatøren Charlotte Haslund-Christensen, der fortæller om sit årelange, verdensomspændende projekt Hope & Fear.
Engle i Gl. Ridehus
Talentskolen inviterer denne gang til sin mest ambitiøse dramatiske satsning nogensinde, forestillingen Engle i Amerika, som har premiere torsdag den 17. maj. Engle i Amerika er en prisbelønnet forestilling, som også er blevet filmatiseret i en miniserie, man kan se på HBO Nordic.
Stykket foregår i New York i 80’erne, hvor man følger en række mennesker, hvis liv på besynderlig vis bliver berørt af hinanden. Temaer som liv, død, politik, religion, magt, korruption, kærlighed og venskab bliver alle berørt.
Skuespillinjens elever glæder sig til premieren.
“Det er super relevant. Det bliver ved med at være relevant. Vi kan ikke glemme hvor mange, der er blevet berørt af det. Jeg er glad for som skuespiller at få lov til at skabe en debat omkring samfundet,” fortæller Johanne Vind, elev på skuespillinjen.
Hendes medstuderende Peter Heyn tilføjer, at:
“Engle i Amerika er et stykke, som har vist og stadig viser verden, hvilke problemstillinger dele af befolkningen havde og stadig har. Det er et stykke, som handler om at finde ud af hvem, man kan få hjælp af i en svær tid og se hvem ens venner er. Det er et stykke, som jeg som skuespiller er glad for at være med i, da jeg bliver udfordret og får styrket og forbedret mine skuespilteknikker.”
Blondinens Hævn
Musicaltalenternes bidrag til FACIT er en fortolkning af musicalen Legally Blonde, som har premiere torsdag den 24. maj i Ny Ridehus.
Legally Blonde er baseret på novellen af samme navn og er også blevet filmatiseret med Reese Witherspoon i hovedrollen. Musicalen fortæller historien om Elle Woods, der starter på Harvard Law School for at vinde sin kæreste tilbage. Og undervejs finder hun, og alle andre ud af, at blondiner ikke er så dumme endda. Igen i år samarbejder Talentskolen med Musikteater Næstved om den ambitiøse forestilling, så der er også mange lokale talenter på scenen udover Talentskolens elever.
Foredrag om Håb og Frygt
Undervejs i Facit vil der være andre inspirerende arrangementer, bl.a. et møde med billedkunstner og debattør Charlotte Haslund-Christensen.
Hun kommer forbi og holder foredraget Hope & Fear på Rønnebæksholm. Hope & Fear er et årelangt verdensomspændende projekt, som griber fat i menneskers håb og frygt. Charlotte har i denne sammenhæng lavet en videoinstallation, hvor mennesker fra seks forskellige kontinenter fortæller om deres største frygt og deres største håb. Installationen har været på verdensturné og er samtidig et resultat af en fire år lang rejse.
Se hele programmet for FACIT 2018 på Talentskolens hjemmeside lige her.