De ældre skal have den bedst mulige omsorg og pleje. For at sikre, at der er nok og kvalificerede medarbejdere til det arbejde tager Næstved Kommune utraditionelle oplæringsmetoder i brug. Gennem en nyudviklet e-læringsapp bliver medarbejdere i kommunen, som har en sundhedsfaglig baggrund, men som nu arbejder på andre områder, klædt på til opgaven.

Ligesom i resten af landet arbejder Næstved Kommune lige nu på højtryk med at sikre veluddannet personale på ældreområdet. I første omgang arbejder kommunen med at kvalificere de medarbejdere, de i forvejen har. Nogle af dem skal dog repetere den sundhedsfaglige viden, de allerede har, da de sidder med andre typer opgaver i dag. Derudover skal de sættes ind i den nyeste sundhedsfaglige viden og systemer.

For at oplære dem, og dermed sikre den bedste hjælp til borgerne, har kommunen udviklet en særlig læringsapp med videoer, små podcasts, billeder og tekst. Gennem app’en skal alle nye medarbejdere på ældreområdet gennemgå forskellige læringsforløb, der er tilpasset efter kvalifikationer og hvilke opgaver, de skal varetage.

– Vi var jo i den situation, at vi skulle tage godt imod nogle medarbejdere, som skulle introduceres til ældreplejen, og som har været væk fra grundfaget i rigtig lang tid. Når vi tager imod folk, plejer vi at lave en introduktion til dem, både i form af sidemandsoplæring og undervisning på hold f.eks. i forhold til forflytning, men det har vi ikke mulighed for nu. Derfor er vi meget glade for det nye værktøj, som dels sikrer, at det faglige niveau er på plads, og at vi ikke risikerer at videreføre smitte under oplæringen af vores nye kollegaer, fortæller Anne Engel, som er distriktschef i Ældredistrikt Syd i Næstved Kommune.

Dette var kun det første skridt. For udfordringerne var jo også gældende for de nye medarbejdere, der skulle tages godt imod og introduceres til ældreområdet den 1. april.

Derfor er app’en udviklet til både at kunne introducere den erfarne sundhedsplejerske, der har behov for en introduktion til fagsystemet, og til at kunne introducere den helt unge medarbejder, der er blevet ansat som ufaglært og nu skal i gang med at afdække om sundhedsfaget er det, der skal danne udgangspunkt for den fremtidige karriere.

Kvalitet og professionel pleje
Kommunen bruger den digitale platform Actimo til e-lærings-appen, der i forvejen blev brugt til bl.a. onboarding af nye medarbejdere og intern kommunikation.

Inden de nytilkomne medarbejdere begynder, modtager de en mail med en introduktion til den træning, de skal gennemgå. Ved at klikke på et link, kommer de til deres træningsbane. Her skal de gennemgå nogle moduler, der er målrettet deres faggruppe, og efter hvert modul er der en lille quiz, hvor de kan repetere de vigtigste ting. Efter at have gennemgået alle moduler, får de et virtuelt diplom, og de er klædt teoretisk på til arbejdet i ældreplejen.

Modulerne, der skal bestås, i e-lærings-appen, er:
– COVID-19
– Forflytning
– Forebyggelse af brand
– Uniformsetiketten
– Forebyggelse af smittekæde
– Omsorgssystemet Nexus
– Sygeplejefaglig viden (kun for relevante faggrupper)
– Viden om ældreområdet
– Viden om personlig pleje

Derudover er der lavet en særskilt træning til fysioterapeuter, der har brug for at få genopfrisket lungefysioterapi.

– Vi er meget glade for, at vi har haft mulighed for at udvikle denne app, der sikrer at alle vores nye medarbejdere er opdaterede med den nyeste sundhedsfaglige viden og har den samme viden. I sidste ende betyder det også, at vores ældre modtager professionel omsorg og pleje døgnet rundt, siger Anne Engel.

Hun tilføjer, at leverandøren Actimo har bedt om at få lov til at dele app’en med andre kommuner.

Indtil videre har 25 medarbejdere gennemført træningen, og det er forventningen, at den fremadrettet vil danne udgangspunkt for en helt ny måde at sikre den bedste introduktion til alle nye medarbejdere i ældreområdet.

Pressefoto