Den prisbelønnede forfatter Jesper Wung-Sung gav mandag den 8. oktober et tankevækkende og vedkommende foredrag for en udsolgt sal på Næstved Bibliotek.
Jesper Wung-Sung er ikke blot en spændende forfatter med en helt særlig historie, han er også en fin mundtlig fortæller. Det stod klart mandag den 8. oktober, hvor han fortalte om sit forfatterskab på Næstved Bibliotek. I centrum for foredraget stod værket “En anden gren” (2017), der handler om hans oldeforældre og deres bemærkelsesværdige kærlighedshistorie. Historien er også gengivet i “Lynkineser” (2017), som er hans egen historie fortalt for børn.
Historien om oldeforældrene
For nogle forfattere er det værste øjeblik, når de er færdige med en bog. For hvad skal man så skrive om? Sådan er det ikke for Jesper Wung-Sung, der er forfatter til mere end 30 bøger for børn og voksne. Han har 30 ringbind med ideer til kommende bogprojekter, hvilket har fået en ven til at kalde ham Ringbindenes Herre. Et af ringbindene har han haft i 20 år; nemlig det med ideer til “En anden gren”.
Jesper har altid vidst, at han en dag ville skrive historien om sin kinesiske oldefar San, men han har ikke tidligere følt, at han var dygtig nok som forfatter og klog nok som menneske. Da han endelig gik i gang med bogen, der bygger på omfattende research, blev det hurtigt også til historien om oldemor Ingeborg. Han har aldrig tidligere skrevet om en kvinde og er blevet omtalt som “mandlig litteraturforsker”. “En anden gren” er dog fortalt fra både Sans og Ingeborgs synsvinkler, hvilket netop er bogens styrke. To mennesker, der er så tæt på hinanden og samtidig så adskilte.
Mennesker på udstilling
San kom til Danmark i 1902 sammen med en gruppe kinesere, der skulle udgøre kernen i en “menneskeudstilling” i Tivoli. Her kunne de måbende danskere betragte de udstillede kinesere som dyr i Zoologisk Have. For den unge Ingeborg Danielsen, der skulle blive Jesper Wung-Sungs oldemor, førte besøget i Tivoli dog til meget mere. Efter stjålne møder rundt om i byens kroge, ender hun med at gifte sig med San, og bogen skildrer deres lange samlivs op- og nedture i et samfund, der ikke forstår eller accepterer dem. Titlen “En anden gren” henviser til den herskende raceopfattelse, hvor man troede på en slags racetræ, hvor de hvide udgjorde de øverste grene og kineserne en inferiør gren.
Hos både San og Ingeborg var der en dyb længsel efter “noget andet”. Jesper Wung-Sung mener, at det har været afgørende for deres valg. Han ser deres liv som spændt ud mellem længslen efter frihed og det fængsel, de kom til at leve i på grund af omverdenens fordømmelse. Ingeborgs valg af San var et oprør mod familien og konventionerne, et udtryk for en spirende kvindefrigørelse. Et valg hun betalte en høj pris for.
Spørgelysten fra publikum var stor, og mange havde sat sig godt ind i bogen. Der var kø i pausen for at få signeret de medbragte bøger. Jesper Wung-Sung sluttede aftenen af med at læse højt fra “En anden gren”, hvor det hedder: “Et menneske vil bare ses som et menneske, men også som noget andet end andre mennesker”. En passende afslutning på en fin aften.