Per B. Christensen og Bruno Lind stopper som direktører i Næstved Kommune
Den 31. august 2017 har Bruno Lind og Per B. Christensen sidste arbejdsdag i Næstved Kommune. De to direktører har begge selv ønsket at stoppe efter årtier i kommunens tjeneste.
Når Per B. Christensen og Bruno Lind lukker tasken og slukker lyset på kontoret på Næstved Rådhus den 31. august 2017, bliver det for sidste gang. De to direktører har begge besluttet sig for at gå på en velfortjent pension efter mange år i Næstved Kommune.
Det er efterhånden et stykke tid siden, at Bruno Lind og Per B. Christensen uafhængigt af hinanden gik til kommunaldirektøren med et ønske om at stoppe deres virke som direktører. Der blev derfor lavet senioraftaler med dem begge med det formål at fastholde dem og deres kompetencer længst muligt i Næstved Kommune.
– Både Bruno og Per har haft et ønske om at få afklaret, hvordan den sidste del af deres arbejdsliv skulle forløbe. Og så er det gået sådan, at de begge har ønsket at stoppe på samme tid. Selv om det uden tvivl er et tab for Næstved Kommune at miste så store kapaciteter på samme tid, så er der også fordele ved det. Det gør det muligt at rekruttere to direktører på samme tid, så vi kan få to profiler, der passer til hinanden og til resten af direktionen. lyder det fra Tomas Therkildsen, kommunaldirektør i Næstved Kommune.
– Når det er sagt, så vil jeg gerne understrege, at Per og Brunos beslutning intet har med den forestående organisationsændring at gøre. Aftalerne blev indgået længe inden, vi gik i gang med organisationsændringen, tilføjer Tomas Therkildsen.
Engagement og netværk
60-årige Per B. Christensen har været direktør i Næstved Kommune i næsten 20 år. Hans fagområde er indenfor kultur, børn og unge, og hans hjerte banker for at give alle de bedste muligheder i livet gennem uddannelse og læring. Der er ingen tvivl om, at Per B. Christensen har en stor aktie i, at Næstved i dag er en kultur- og uddannelsesby, og at der er kommet flere uddannelser til byen gennem årene.
– Per har været en stor gevinst for kommunen – både i kraft af sit engagement og sit enorme netværk, som han har opbygget gennem sin foreningsvirksomhed og som skribent og foredragsholder. Med næsten 20 år på bagen har han også i den grad været en del af kommunens historie, og han har kendt baggrund og forudsætninger for tidligere trufne beslutninger, lyder det fra Tomas Therkildsen.
Ja, Per B. Christensen er netop kendt for sin legendariske hukommelse, og han husker også at påskønne medarbejderne og rose dem. Når han ikke er på rådhuset, er han formentlig at finde i et bestyrelseslokale, et særligt nedsat udvalg, til et arrangement i sit netværk, eller han sidder hjemme i Tågeby på Sydsjælland og skriver på en kronik eller en boganmeldelse. Eller måske har han sneget sig til at se en fodboldkamp med Borussia Dortmund, som han er stor fan af.
– Jeg ser frem til at få mere tid, som jeg selv kan disponere over og til at bruge mere tid på min store interesse for uddannelse gennem bestyrelsesarbejde, arbejde med kvalitetsudvikling og akkreditering. Det kunne også være sjovt at undervise igen, eller selv at sætte sig på skolebænken og fordybe mig i sprog og historie. Jeg var 41 år, da jeg tiltrådte, og jeg er 61, når jeg fratræder. 20 år som direktør i samme kommune hører efterhånden til sjældenhederne, men jeg har været meget glad for at være direktør i Næstved Kommune, og de muligheder jeg har fået for at udvikle kultur- og uddannelsesområdet, fortæller Per B. Christensen.
Grundig og analytisk skarp
Bruno Lind er kendt for at være en grundig mand. Og det har det sociale område i Næstved Kommune i flest år nydt godt af. Han er kendt for – ja, nærmest berygtet for – at være velforberedt ned til mindste detalje og samtidig have meget høje visioner. Der er ikke den analytiske vinkel, han ikke har lagt ned over et materiale, eller den styringsmodel, som han ikke har arbejdet med. Og uanset hvor kompliceret lovgivningen på området er, sørger han også for at blive fortrolig med den.
– Bruno var jo kommunaldirektør i Suså Kommune inden sammenlægningen. I de 10 år, han har været i den sammenlagte kommune, har han haft det overordnede ansvar for det sociale område, som er et meget vanskeligt område. Men Bruno har styret det driftsikkert, hvilket vi også er blevet misundt af andre kommuner. Der er en stor respekt omkring Brunos person og faglighed, hvilket bl.a. har medført, at han sidder i hovedbestyrelsen i Foreningen af Socialchefer i Danmark, lyder det fra Tomas Therkildsen.
Bruno Lind er 63 år, når han går på pension til næste år. Og selv om han har tænkt sig at dyrke det, som de fleste gør, når de går på pension – nemlig tid til sig selv og familien – så slipper han ikke arbejdslivet helt. Han er blevet godkendt og ansat som fast værge af Statsforvaltningen, hvilket vil sige, at han kan administrere økonomi og andre væsentlige beslutninger for borgere, som ikke længere selv kan. Så han slipper ikke det sociale arbejde, om end han nu går fra de store linjer ned til det enkelte menneske.
– Jeg har altid syntes, at det arbejde vi har i kommunerne er meget meningsfyldt. Det er væsentligt for mig. Når man så har fået lov at have indflydelse på vigtige ledelsesposter gennem mange år – herunder i en rigtig god kommune som Næstved – så har man haft et godt arbejdsliv. Det er ikke alle forundt, siger Bruno Lind.
Ansættelsesprocessen af nye direktører til Næstved Kommune vil gå i gang i den nærmeste fremtid.
Fakta om Bruno Lind
Bruno Lind er uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet. Efter endt uddannelse var han ansat fem år i Erhvervsministeriet og to år som leder af analyseafdelingen i Roskilde Kommune. Fra 1989-2000 var han ansat som økonomichef i både Roskilde Kommune og Roskilde Amt. Han er p.t. medlem af KL’s Kontaktudvalg for Social- og Sundhedsområdet, han sidder i hovedbestyrelsen for Foreningen af Socialchefer i Danmark, han er medlem af bestyrelsen for University College Sjælland og han er formand for rammeaftalestyregruppen i Region Sjælland.
Fakta om Per B. Christensen
Per B. Christensen blev uddannet lærer fra Vordingborg Seminarium. Han fik sit første lederjob i Maribo Ungdomsskole i 1982, og tre år senere blev han udviklings- og kontorchef i Uddannelses- og Kulturforvaltningen i det daværende Storstrøms amt. Her var han indtil 1998, hvor han fik sin første direktørpost i Næstved Kommune, og hvor han har været siden. Per B. Christensen er bl.a. næstformand for Center for Offentlig Kompetenceudvikling og medlem af bestyrelsen for Hovedstadens Ordblindeskole. Han er formand for Akkrediteringsrådet, og han var medlem af den internationale jury, der pegede på Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017. Per B. Christensen har også været medlem af Regeringens tænketank vedrørende integration og har siden 2014 været medlem af A. P. Møller-fondens vurderingsudvalg vedrørende folkeskolemilliarden til kompetenceudvikling. Han er desuden formand for SOSU-Sjælland og var formand for de kommunale børne og kulturdirektører (BKF) fra 2000-2009.