Danmarks mest kendte krigsfotograf Jan Grarup har gennem tre årtier rejst til brændpunkter overalt i verden og skildret en barsk og rå virkelighed. Nu tager han sine billeder og historier med til Ny Ridehus, hvor han 7. september holder foredrag om sit liv som fotografen i frontlinjen.
Vi har alle set hjerteskærende billeder fra store menneskelige katastrofer fra den tredje verden, hvor sult, folkemord og krig har fundet sted. Billeder, som er svære at forholde sig til, når man sidder trygt i sit hjem mange tusinder af kilometer væk.
Krigsfotografen Jan Grarup har været alle disse steder. Det er ham, der har leveret billederne fra konflikter i Østeuropa, på Balkan, i Mellemøsten og i Afrika, hvor han blandt andet forevigede folkedrabet i Rwanda.
De mange og voldsomme oplevelser fortæller han om i et foredrag i Ny Ridehus, hvor han kommer forbi 7. september.
– Jeg vil have billeder med fra 30 år, hvor jeg vil fortælle mere indgående om situationerne og ikke mindst de skæbner, som jeg har fotograferet, og hvorfor det er vigtigt, det, jeg gør! Jeg har et humanistisk syn på det, jeg gør, og folk skal ikke bare se billedet. Det er vigtigt, at man forstår det.
Ærligt og åbent foredrag
De mange år med krig og lidelse i kameraets søger har sat sine spor i den erfarne fotograf, som selv har haft sine kampe med PTSD og misbrug. Nu er det muligt at møde og komme under huden på fotografen, når han i sit foredrag fortæller om sine oplevelser fra en fremmed og ukendt verden.
I foredraget tager han også sit nyeste bogprojekt persona non grata med, hvor Jan Grarup skildrer hverdagen for de millioner af flygtninge, der findes i verden i dag.
Det har i tre årtier været Jan Grarups opgave at vise os krigens gru i fremmede lande. I Ny Ridehus ser fotografen også frem til at besvare spørgsmål fra tilskuerne.
– Der plejer at være nogle lange spørgsmål fra og svar til salen. Det er en fast del, at der er en dialog mellem mig og publikum, og at jeg hører, hvad folk tænker om mit arbejde og valg. Den diskussion, som kan opstå, kan jeg jo bruge i mit arbejde fremadrettet.
Jeg har ét standpunkt i mit foredrag: Man må gerne være uenig med mig, man må bare ikke være ligeglad!