Næstved Gymnasium og HF planter træer for penge, de har tjent, ved at indsamle plasticflasker på gymnasiet. Projektet hedder ”Pant et træ”, og træerne plantes mandag den 21. november kl. 14.
Det er ved den kommende klimaskov ved Stenlængegård, at Næstved Gymnasium og HF planter nye træer.
160 træer bliver lige om lidt plantet i den næstvedske muld takket være Miljørådet på Næstved Gymnasium og HF. Eleverne har nemlig indsamlet plasticflasker, og panten bruger de til at plante nye træer ved den kommende klimaskov i Næstved.
Projekt Pant et træ er et samarbejde mellem Næstved Kommune og Næstved Gymnasium og HF. I første omgang fører det til, at cirka 160 danske træer kommer i jorden ved siden af den såkaldte Skills-skov, som deltagerne ved DM i Skills plantede i 2019.
Planen er, at der skal plantes endnu flere træer i takt med, at Næstved Gymnasium og HF får indsamlet flere plasticflasker og dermed flere penge til at plante træer for.
Forskel for miljøet
Amanda Risager, som er elevrepræsentant i Miljørådet på Næstved Gymnasium og HF, siger:
– Jeg glæder mig til at plante træerne. Det er sjovt at tænke på, at de flasker og den plastic, som vi har samlet ind, nu bliver til træer.
Hun suppleres af biologilærer Thomas Bang, som er lærerrepræsentant i Miljørådet.
– Pant et træ er et dejligt konkret projekt, hvor eleverne kan se, at de kan være med til at gøre en lille forskel i forhold til miljøet, siger Thomas Bang, som ser frem til at tage nuværende og fremtidige elever med ud og se beplantningen, som den vokser sig større.
Bæredygtighed i undervisningen
Rektor på Næstved Gymnasium og HF, Marianne Bollerup Neuer, er også begejstret for projektet:
– Jeg er stolt over at være rektor på en skole, hvor elever og lærere i skolens miljøråd har gjort en ekstra indsats for miljøet i lokalområdet. Det vidner om stor ansvarlighed, siger Marianne Bollerup Neuer, som dog understreger, at initiativet ikke kan stå alene.
– Derfor har vi på Næstved Gymnasium og HF besluttet at nedsætte et bæredygtighedsudvalg, som skal sikre, at bæredygtighed i højere grad bliver en naturlig del af undervisningen og skolen som helhed. Vi ser bæredygtighed som et nutidigt dannelsesbegreb. Som uddannelsesinstitution har vi et særligt ansvar i forhold til elever og ansatte, så de bliver i stand til at træffe bæredygtige valg på et kvalificeret grundlag.
Borgmester Carsten Rasmussen glæder sig over, at initiativet til projektet kommer fra de unge i Næstved.
– Jeg synes, Pant et træ er et flot projekt; unge mennesker, der gør en konkret indsats for miljøet og klimaet. Det vil vi som kommune gerne være med til at støtte. Derfor slog jeg også til med det samme, da gymnasiet præsenterede mig for idéen.
Rekreativt areal
Plantningen markerer samtidigt starten på den nye klimaskov ved Stenlængegård. Klimaskoven bliver et vigtigt rekreativt areal i den kommende bydel, og den nye skov vil fungere som klimaskov, som binder CO2. Samtidig vil Næstved Kommunes borgere få flere muligheder for at dyrke friluftsliv tæt på bolig og arbejde.
For at fremme biodiversiteten på de tidligere marker vil Næstved Kommune, ud over selve skovplantningen, pleje og udvide eng- og moseområderne samt slynge Ellebækken, så den får et naturligt forløb. Den nye skov etableres fra 2023 med støtte fra Klimaskovfonden og Banedanmark. Banedanmark har i forbindelse med Femern- Bælt projektet tilbudt kommunen hjælp at rejse skov mod at kommune lægger jord til.