Klaus Eusebius Jakobsen er rektor på Herlufsholm Skole og Gods ved Susåen. Her fortæller han Dit Næstved om sine påsketraditioner.
Hvordan fejrer du påsken og har du nogle særlige traditioner udenfor Herlufsholm?
Det er en god forårsferie, som for mit vedkommende først og fremmest bruges til at samle kræfter og fokus på forårets og forsommerens sidste arbejde, inden studenter flyver fra reden. Det er nogle gode stille dage før selve påskedagene, og selve påskedagene er først og fremmest dedikeret til familie og til fejring af mange af familiens børn, svigerbørn og børnebørn, der af en eller anden grund har fødselsdag omkring påske (næsten hvert år).
Går du i kirke til påske?
Selv om jeg bor lige overfor Herlufsholm Kirke, er vi i vores familie ikke traditionelle kirkegængere. Det kommer måske også af, at jeg til daglig til gengæld er kirkegænger i og med at skolen benytter sin kirke hver morgen til morgensang for skolens elever.
Hvordan markeres påsken på Herlufsholm – er der nogle særlige påsketraditioner?
Skolen er lukket i selve påskedagene, og det er jo også således, at alle kostelever derfor er rejst hjem til familie eller venner. Så der er ikke, som på så mange andre områder, (påske)traditioner. Op til selve påsken og efter påsken synger vi traditionelle påskesalmer til morgensang. Men det er det.
Har du nogle særlige oplevelser eller minder fra påsken?
Fra min barndom i Hornbæk havde vi den påsketradition, at vi malede hårdkogte æg i mange farver og mønstre, og så gik vi i skoven og “rullede med æg” fra bakketoppe . Så længe ens æg holdt, var man med, og kunne man ramme en andens æg og ødelægge det, var det det bedste.
Den påsketradition har vi overtaget i vores familie. En dag i påsken mødes hele familien (så er vi små 20) hos os i rektorboligen. Der produceres æg i alle farver og mønstre – ung som gammel deltager med iver – og så går vi ud i Nyhave (den store park ned mod Susåen bag Herlufsholm Kirke) og “ruller med æg” ned af bakken der. Og så går vi hjem bagefter og får et godt påskemåltid og har det faktisk på den måde rigtig sjovt, og påskeagtigt.
Jeg tror, at vi har ført denne tradition videre nu gennem mere end 20 år herfra Herlufsholm. Vi ser, at forbipasserende ved Susåen ser med forbløffelse på os: Hvad laver de dog?