Bauhaus og FGU blev dette års vindere af Social Pris Næstved. Prisen blev uddelt for sjette gang for at hylde og anerkende lokale virksomheder, der gør en særlig indsats for at hjælpe mennesker tættere på arbejdsmarkedet.
Formålet med Social Pris er at hylde og takke de virksomheder, der passer på deres medarbejdere og som gør noget ekstra ved at tage et særligt socialt ansvar og give en håndsrækning til de borgere, der står uden for arbejdsmarkedet.
Vinderne af Social Pris Næstved 2023 blev Bauhaus Næstved og FGU Næstved, som hver især formår at hjælpe de unge, der har svært ved at finde fodfæste i et job eller uddannelse gennem blandt andet praktikforløb, jobafklaringer, løntilskud, arbejdsprøvninger og lønnede timer.
Den bedste løsning
Prisen blev uddelt første gang i 2017 og uddeles til én lokal offentlig og én lokal privat virksomhed, som viser rummelighed og engagement og som har bevist, at det at tage socialt ansvar har stor betydning – ikke blot for den enkelte borger, men også for virksomheden.
Knap 150 var mødt op til arrangementet – heriblandt repræsentanter fra de nominerede virksomheder samt medarbejdere fra administrationen og Jobcenter Næstved.
I år fokuserede Social Pris på de unge. Borgmester Carsten Rasmussen (S) benyttede lejligheden til – på vegne af hele Næstved Byråd – at takke virksomhederne, fordi de gør en særlig indsats og har taget et ekstra ansvar for at hjælpe de unge mennesker i arbejde, ind i et fællesskab og videre i livet.
– Det er ikke alle vores unge, der kan klare et fuldtidsjob. Sommetider er det måske bare ganske få timer om ugen, der skal til. En lille udstrakt hånd kan også give solidt fodfæste. Løsningen behøver ikke altid at være en 37 timers fuldtidsuge. Måske er det virksomhedspraktik, arbejdsprøvning eller bare ganske få timer om ugen, der er den bedste løsning, sagde borgmesteren.
Fortælling om Erhvervsklassen
Ungdomsskoleleder Lisbeth Pedersen fortalte om Erhvervsklassen, som er et tilbud til de unge, der typisk er skoletrætte og som ikke passer ind i den almene ramme. I Erhvervsklassen får eleverne undervisning i dansk, matematik og engelsk, og de skal i virksomhedspraktik to dage om ugen.
– Verden kører stærk, og der skal være plads til at sætte farten ned. Det lykkes, når man har et gensidigt ønske, og når matchet mellem den unge og virksomheden er det fuldstændig rigtige, poinerede Lisbeth Pedersen.
Til Social Pris havde Lisbeth Pedersen to af klassens i alt 24 elever med på scenen, som begge er i virksomhedspraktik: Marius er i praktik som programmør og smed hos PK Jeppesen, og Lauge er i praktik som mekaniker hos Brandt Auto.
De fortalte, at det betyder meget for dem, at de kommer ud og får brugt deres hænder i stedet for at sidde på numsen og kigge i bøger.
De har begge nu drømme for fremtiden.
40 lokale virksomheder indstillet til prisen
Programmet bød også på oplæg af chefrådgiver ved Lederalliancen, Karen Bro. Hun fortalte om en model til unge, som fagforeningen Lederne har udviklet i samarbejde med videnshuset Cabi, der skal hjælpe unge i gang og give dem en hånd i ryggen.
Desuden optrådte fire dansere fra Næstved Ungdomsskoles hiphop hold med et tempofyldt danseshow.
Uddelingen af Social Pris Næstved er et symbol på det gode samarbejde mellem jobcenter og virksomheder. I år var 40 virksomheder – fordelt på 16 offentlige og 24 private – indstillet til prisen, som blev overrakt af juryformand Charlotte Roest (S), der også er formand for Beskæftigelses- og Rekrutteringsudvalget i Næstved Kommune.
Priserne var to kunstværker udarbejdet af den lokale kunstner CPM ONE – alias Claus Michael Pedersen fra Næstved Ungdomsskole. Han har været en del af graffitikulturen siden midten af 1980’erne og har i mange år været med til at sætte sit præg på Næstveds kreative scene – blandt andet med sine gavlmalerier i Næstved Kunstby.