Det varme og solrige sommervejr har medført, at vandplanten Grenet Pindsvineknop er i massiv fremgang i Saltø Å i år – ja faktisk i alt for stor fremgang. Derfor er åmændene i Næstved Kommune lige nu i gang med at teste en helt ny metode til at begrænse udbredelsen i vandløbet.
Som en del af grødeskæringsforpligtigelserne er Næstved Kommunes vandløbsafdeling lige nu i gang med at teste en helt ny metode til regulering af vandplanten Grenet Pindsvineknop i Saltø Å. Den dominerende plante har haft særdeles gode vækstbetingelser i sommerens varme vejr – med den konsekvens at de øvrige vandplanter og vandløbets dyreliv har fået dårligere leveforhold.
Derfor har åmændene ekstra travlt for tiden med at bekæmpe Grenet Pindsvineknop med en helt nyudviklet rive, der kan rive planten op med rod, og som samtidig er skånsom mod de øvrige planter i vandløbet.
– Pindsvineknop er en meget dominerende sumpplante. Den spreder sig hurtigt og udkonkurrerer andre plantesamfund i vandløbet, og det kan i sidste ende betyde, at vandløbets øvrige vandplanter og dyreliv får dårligere leveforhold. Pindsvineknoppen har desuden spredt sig så meget i år, at vandgennemstrømningen i Saltø Å bliver hindret, og det kan give problemer for landmændenes afdræning og dyrkningsmuligheder. Det er derfor, at vi afprøver denne helt nye og skånsomme metode til bekæmpelse af pindsvineknoppen, fortæller Palle P. Myssen, biolog i Næstved Kommune.
Rive med 30 cm. lange tænder
Den nye oprensningsmetode bygger grundlæggende på, at man anvender en gravemaskine, der kører langs åen med en specialdesignet rive. Med sine 30 cm. lange tænder trækker den planterne op med rode og lægger dem langs bredden. Det er entreprenørfirmaet Compac Sjælland, der har udviklet riven sammen med Næstved Kommune.
– Grunden til, at vi anvender denne her nye rive og ikke en traditionel skovl er at sikre, at sten og groft grus forbliver på bunden af vandløbet og langs brinkerne. Når vi nu har taget det værste med riven, forventer vi at kunne regulere pindsvineknoppen manuelt resten af året, f.eks. ved at slå med le, lyder det fra Palle P. Myssen.
Åmændene i Næstved Kommune forventer, at de er færdige med at rydde den ca. otte km lange strækning i Saltø Å sidst på ugen. De vil gerne fortælle mere om projektet og vise den specialdesignede skovl i aktion torsdag den 6. september kl. 11.30 ved Marvede Bro, der hvor Marvedevej og Langetoftevej mødes. Interesserede kan henvende sig til biolog Palle P. Myssen.