Kan man bygge vægge af tang og hamp? Og hvordan genbruger man byggematerialer mest effektivt?
Det er spørgsmål, som erhvervsskoleeleverne fra EUC Sjælland snart kan svare på. Med to bevillinger på samlet 2,7 millioner kroner fra Villum Fonden, sætter skolen nu gang i to projekter, der over de næste to år skal klæde elever og undervisere godt på til fremtidens grønne byggeri.
Gennem projekterne vil elever og faglærere på murer-, struktør- og tømreruddannelserne få praktisk erfaring med bæredygtige byggemetoder, genbrugsmaterialer og energieffektive løsninger. Målet er at gøre bæredygtighed til en naturlig del af undervisningen og derigennem bidrage til den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen.
“Som uddannelsesinstitution har vi et ansvar for at forberede fremtidens håndværkere til at tage aktiv del i den grønne omstilling. Villum Fondens støtte giver os en unik mulighed for at skabe et læringsmiljø, hvor elever og undervisere kan udforske og eksperimentere med bæredygtighed i praksis. Vi stræber efter at inspirere til nye måder at tænke og bygge mere klimavenligt på,” siger Ole Holm, der er uddannelseschef på EUC Sjælland.
To projekter viser vejen
Konkret har EUC Sjælland modtaget støtte til at gennemføre projektet Grønnere faglærere til byggeri samt projektet Mod en endnu grønnere tømreruddannelse.
Projektet Grønnere Faglærere til Byggeri har til formål at opkvalificere faglærerne på EUC Sjælland og AMU Fyn inden for struktur- og mureruddannelserne samt faglærerne. Opkvalificeringen vil ske gennem undervisningsmoduler og workshops, hvor deltagerne får indsigt i bæredygtige byggemetoder, anvendelse af genbrugsmaterialer og energieffektive processer. Projektet afsluttes med udviklingen af nye undervisningsforløb, der implementeres på de deltagende skoler og samtidig gøres tilgængelige for andre, så materialet kan udbredes og skabe værdi i hele landet.
“Vores faglærere er omdrejningspunktet for uddannelsen af fremtidens håndværkere. Når de er på forkant med grønne løsninger, sikrer vi, at vores elever uddannes til at tage aktiv del i den grønne omstilling,” udtaler Stig Rasmussen, der er uddannelsesleder på EUC Sjælland.
Projektet Mod en endnu grønnere tømreruddannelse, er et såkaldt modningsprojekt, der skal undersøge, hvordan bæredygtighed kan blive en endnu mere integreret del af tømreruddannelsen.
Her er fokus på, hvordan eleverne kan få mere praktisk erfaring med for eksempel biogene byggematerialer som hamp og tang indenfor de gældende rammer i uddannelsen.
“Vi ønsker at uddanne tømrere, der er klar til at bygge klimavenligt fra dag ét. På sigt bliver bæredygtighed en fast del af de kompetencer, eleverne tager med ud i byggebranchen,” siger Brian Winther, der er uddannelsesleder på tømreruddannelsen.
Fremtiden bygges grønt
De to projekter sigter både mod at styrke skolens egne elever og undervisere, men også mod at udvikle metoder og erfaringer, der kan inspirere og løfte erhvervsuddannelser på landsplan.
“En afgørende faktor for en vellykket grøn omstilling er vidensdeling, og at vi lærer af hinanden. Derfor er vidensdeling en central del af opgaven. Vi ser frem til at gå i gang med projekterne og skabe resultater, der forhåbentlig kan gavne erhvervsskoler i hele lande,” siger uddannelseschef Ole Holm.
EUC Sjælland har i mange år arbejdet målrettet på at uddanne håndværkere til den grønne omstilling. Sidste år tog skolen for eksempel initiativ til at uddanne flere faglærte inden for køleteknik – en teknologi, der spiller en central rolle i installationen af varmepumper. Og fra marts begynder EUC Sjælland som noget helt særligt at specialisere elektrikere i højspænding, en kompetence, der er afgørende for at sikre strømforsyning fra grønne energikilder til forbrugerne.