I den hyggelige gamle landsby Køng på Sydsjælland grundlagde handelsfyrsten og filantropen Niels Ryberg i slutningen af 1700-tallet et af Danmarks tidligste fabriksanlæg til fremstilling af hørtekstiler. I dag fremstår landsbyen som et enestående frilandsmuseum med flere bevarede bygninger fra fabrikkens tidligste tid.
Ryberg ønskede ikke at drive traditionel godsdrift men derimod at anlægge en stor linnedfabrik, hvor råmaterialet, hørren, skulle dyrkes i nærområdet, og arbejdskraften primært findes blandt lokalbefolkningen. Fabrikken blev anlagt i den lille landsby Køng, som i løbet af de næste år blev omdannet til en fabriksby efter nyklassicistisk forbillede.
Lokalområdet var meget fattigt, og en af intentionerne bag anlæggelsen af landfabrikken var, at den skulle være med til at afhjælpe fattigdommen. De lokale blev sat i arbejde med at dyrke, bearbejde, spinde og væve hørren: Småpiger lærte i såkaldte spindeskoler ikke blot at læse og skrive men også at spinde den fineste kvalitet garn, og drenge blev oplært som vævere. Fabrikken voksede hurtigt, og allerede omkring år 1800 havde den 400 ansatte.
Læs mere om fabrikkens historie på Køng Museums hjemmeside. Bogen “Køng Fabrik” kan købes på Køng Museum og i boghandlen i Næstved.
Foto: ABW og JTL