Et par måneder ude i fremtiden lurer blandt andet tilbagebetaling af momslån for danske virksomheder. Flere iagttagere forventer, at der vil komme flere konkurser til på den konto, men indtil videre er antallet af konkurser på et lavt niveau, hvor senest januars tal har vist et fald på hele 60 procent sammenlignet med januar 2021.

I begyndelsen af 2021 lurede en stigning i antallet af konkurser i dansk erhvervsliv. Men en decideret konkursbølge blev det aldrig til. Og i januar 2022 fortsætter de gode takter for erhvervslivet, når det kommer til konkurser.

448 konkurser blev registreret blandt danske virksomheder i januar 2022. Det er en markant nedgang fra januar 2021, hvor 1.122 virksomheder lukkede for sidste gang.

– Det er et markant fald, og vi ser et stærkt dansk erhvervsliv lige nu. Dog kan stigende omkostninger måske sætte en kæp i hjulet for en del virksomheder i løbet af 2022.

– Samtidig regner vi med, at der stadig er en del virksomheder, der er pressede på økonomien efter corona, og som holdes i live af blandt andet udskudte momslån, der snart skal tilbagebetales. Derfor kan det ikke udelukkes, at der kommer flere konkurser til i løbet af året. Men indtil videre må vi bare konstatere, at erhvervslivet er utrolig stærkt, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos analyse- og datavirksomheden Experian, der har set på de seneste konkurstal.

Kreditvurdering er stadig vigtig

Antallet af konkurser i 2022 vil ifølge Experian sandsynligvis også stige på grund af opløsninger af IVS’er fra efteråret 2021, hvor virksomhedsordningen blev lukket. Disse konkurser vil dog være i reelt inaktive selskaber for langt de flestes vedkommende.

Med et mere usikkert forretningsbillede i 2022 peger Bo Rasmussen på, at det er vigtigt, at de danske virksomheder har fokus på kreditgivningen.

– Det er vigtigt, at der ikke bliver givet for lange kreditter, og en grundig kreditvurdering er særligt afgørende, når usikkerheden står for døren.

– Samtidig er det også vigtigt for finansvirksomhederne, at de har fokus på ansvarlig långivning, når mange virksomheder efter planen skal konvertere hjælpepakkerne til traditionelle banklån i løbet af de næste måneder, påpeger Experian-direktøren.

 

 

Foto: ABW