Næstved Museumsforening inviterer til offentligt foredrag om :
Historiske væve – hvad kan de fortælle om datidens vævehåndværk?
Håndarbejder som strikning, broderi og vævning er på vej tilbage i vores hverdag, som en kær gammel ven, som vi næsten har glemt.
I en tid, hvor skærme og it fylder meget, har vi brug for at finde tilbage til noget oprindeligt hos os mennesker – nemlig det at bruge hænderne til at fremstille praktiske og skønne ting.
Forskningsprojektet Red Væven fra Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet har i de sidste par år undersøgt, hvilke typer af væve der gemmer sig i de danske museers samlinger. Der tegner sig et billede af, at en væv ikke bare er en væv, men at historiske væve har været konstrueret på mange forskellige måder. Ingen har tidligere arbejdet med de historiske væve i dansk sammenhæng, og sammenholdt med skriftlige kilder og gamle vævede tekstiler er det med til at tegne et nuanceret billede af det gamle vævehåndværk i 1700- og 1800-tallet. De to væveforskere Kathrine Brandstrup og Ditte Kröner vil med dette emne også knytte an til den lokale vævehistorie fra Fabrikken Køng, der placerer sig i den absolutte elite blandt vævere og vævninger i Danmark. De vil fortælle om Grevindevæveren, der var uddannet på Fabrikken Køng og hvis væve tidligere var udstillet på Køge Museum.
Foredragsholdere er Kathrine Brandstrup (cand.mag. tekstilarkæolog) og Ditte Kröner (tekstilarkæolog og cand.mag. i kulturhistorie). Begge er tilknyttet Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet.
Foredraget finder sted torsdag d.15. maj kl.19.00 i Kulturhuset Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, Næstved.
Entre kr.50, gratis for medlemmer af Næstved Museumsforening.
Der er salg af kaffe og kage i pausen.
