Er du interesseret i at samarbejde på tværs af den dansk-tyske grænse? Næstved Kommune inviterer til opstartsarrangement for projektet “kultKIT: Dansk-tyske møder” den 22. september på Grønnegades Kulturcenter i Næstved – med information om kultKIT-projektets tilskudsmuligheder, dansk-tyske workshops og mulighed for at møde mulige samarbejdspartnere fra Tyskland.

I juni bevilgede EU’s Interreg-udvalg midler til et nyt kultKIT-projekt med fire tyske og fire danske partnere. Formålet med det nye projekt er at fortsætte og forankre udviklingen af det dansk-tyske samarbejde i Femern Bælt Regionen ved at give en del af midlerne videre til små projekter inden for kultur, fritid, sport og uddannelse.

Der er åbnet for ansøgninger til den nye pulje, og de første projekter er allerede bevilliget. En dansk-tysk kunstudstilling med deltagere fra Næstved Kulturforening åbner den 25. september i Lübeck og et håndboldsamarbejde mellem Fladså HK og HSG Holsteinische Schweiz starter med et besøg og fælles træning i Tyskland den sidste weekend i september.

Dansk-tyske møder: opstartsarrangement den 22. september
I dagene omkring den 21. september – Den Europæiske Dag for Samarbejde (EC Day) – bliver samarbejdet i de europæiske grænseregioner fejret med arrangementer i hele Europa og kultKIT fejrer med.

– Vi er stolte af anerkendelsen af arbejdet i det første kultKIT-projekt og glæder os over at kunne fortsætte det dansk-tyske samarbejde i yderligere tre år i det nye kultKIT-projekt. Til arrangementet den 22. september fejrer vi den europæiske idé, og vi glæder os til at hilse på rigtig mange potentielle ansøgere til vores støttemidler til dansk-tyske projekter, lyder det fra Kim Dawartz, Kultur- og borgerservicechef i Næstved Kommune.

Til arrangementet den 22. september vil der være en præsentation af kultKIT-projektet og de forskellige støttemuligheder, kriterier og ansøgningsfrister. Desuden får deltagerne mulighed for at møde projektpartnerne og potentielle samarbejdspartnere samt deltage i workshops om dansk-tyske projekter, dansk og tysk som nabosprog, interkulturel forståelse og institutionelt samarbejde på tværs af grænsen. Interessen for arrangementet er stor på begge sider af grænsen, men med en hurtig tilmelding til kickoff@kultkit.eu kan man sikre sig en af de få ledige pladser.

Dansk-tyske møder: Kompetencer, interaktion og forståelse
KIT står for kompetencer, interaktion og forståelse og henviser til projektets målsætning om at fremme det dansk-tyske samarbejde. Projektet ønsker at bidrage til at forbedre sproglige og kulturelle kompetencer og øge den gensidige kulturelle forståelse i den dansk-tyske grænseregion ved at finansiere dansk-tyske møder – såvel små projekter som rejseudgifter til møder til forberedelse af projektansøgninger – som bygger kulturelle broer på tværs af Femernbælt. Alle, som har en god idé, kan være med, og kultKIT-projektpartnerne bistår med gode råd om projekter og hjælp både ved at finde projektpartner og i selve ansøgningsprocessen.

Projektet kultKIT er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og medfinansieres af projektpartnerne: Næstved Kommune (Leadpartner), Vordingborg Kommune, Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune, Kreis Ostholstein, Stadt Fehmarn, Förderzentrum Kastanienhof og Hansestadt Lübeck.

Deltagere i det første nye kultKIT-projekt, “Kunst går over Femern-bæltet”: Hernan Gonzalez, Tilman Schumerus, Ditte Kunkel Klitmøller, Lenore Elizabeths Nielsen, Atle Armstrong, Frigga Olesen. Foto: Næstved Kommune