Alle sanser sættes i spil når Holmegaard Værk den 2. maj 2020 slår dørene op for en fascinerende verden af kunsthåndværk, designtradition og industrihistorie. Under titlen ”For sans og samling” formidles fortiden som inspiration for fremtiden med ambitionen om at puste nyt liv i kunsthåndværket og genskabe et levende glasværk for alle.
I de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose åbner det gamle Holmegaard Glasværk den 2. maj 2020. I et partnerskab mellem Museum Sydøstdanmark, Næstved Kommune og Foreningen Realdania løftes den danske designtradition til et nyt niveau af formidling. Og med fokus på innovativt design pustes nyt liv i et glaskunsthåndværk, der forsvandt, da det gamle glasværk lukkede.
Levende udstillinger for sans og samling
På museet udstilles de imponerende samlinger med mere end 42.000 unikke Holmegaard-glas og 6.000 unikke Kähler-genstande, der fortælles levende historier fra både værksteder og tegnestue, og hænderne får lov til at udforske materialerne i de arbejdende glas- og keramikværksteder. Et team af glasmagere i særklasse arbejder i det nye og ultramoderne glasværksted, hvor de i samarbejde med gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live og fylder glasbyen med kreativ virkelyst for hele familien.
Med respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk. Værkstederne og ovnene står, som de blev forladt i 2008. Som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres vigtige status. Museumsdirektør Keld Møller Hansen fortæller om det storstilede projekt:
”Holmegaard Værk er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg er fuld af forventning og glæder mig til, at vi åbner Danmarks mest moderne og involverende museum. Holmegaard Værk genopliver æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner, personlige fortællinger og fælleskabet. Med Holmegaard Værk vil vi genskabe et levende glasværk for alle.”
En del af vores fælles samfundshistorie
Bygningsarealet på 15.000 m2, et 24.000 m2 stort udendørsareal og Holmegaard Mose danner tilsammen rammerne for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. En genopbygning der forener det oprindelige og autentiske med det moderne og nyskabende.
Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, fremhæver, hvordan Holmegaard Værk bygger videre på en helt særlig kultur-, industri- og naturarv og vil give nye oplevelser både til dem, der bor omkring værket, og til dem der besøger området:
“Holmegaard Værk er en del af vores fælles samfundshistorie. Industrianlægget var en by i byen, og bygningerne fortæller en vigtig historie om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det er fantastisk at se, hvordan det nye Holmegaard Værk bærer både historien og kunsthåndværket overbevisende ind i fremtiden.”
Også borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, glæder sig til at se det gamle glasværk vakt til live igen:
”Det bliver fantastisk at se, hvordan det gamle glasværk igen vil blive en by i byen. Holmegaard Værk bliver en stor gevinst for dansk kunsthåndværk, og jeg er sikker på, at om ganske få år, så vil folk sige: Næstved Kommune, det er jo her Holmegaard Værk ligger.”
PARTNERSKABER
Holmegaard Værk er støttet af Realdania
Realdania er en filantropisk forening med omkring 165.000 medlemmer. Foreningen arbejder for at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø – forstået som de fysiske rammer for vores hverdag.
Holmegaard Værk er støttet af Næstved Kommune
Holmegaard er en del af Næstveds DNA. Det er svært at finde en af Næstveds 83.000 indbyggere, som ikke har et familiemedlem eller en ven, der er rundet af, eller har haft en forbindelse til Holmegaard Glasværk, som det hed engang. I den gamle middelalderby sætter man pris på det gode håndværk og de kloge hænder. Her bor de mange håndværksmestre, der opbygger mindre virksomheder, side om side med Ressource City, der upcycler fremtiden. Her kan man gå fra Kählers gamle fabrikslokaler til Herlufsholm Skole og Kostskole gennem den gamle middelalderby, hvor der er rigt butiksliv, graffitikunst på gavlene, udsmykket af kunstnere fra hele verden – kun en times kørsel fra København.
ØVRIGE SPONSORER
15. Juni Fonden / Brand af 1848 / Næstved Museums Gavefond / Knud Højgaards Fond / LAG Sydsjælland / A.P. Møller Fonden / Ardagh / Rosendahl Design Group / Sparekassen Sjælland
SAMARBEJDSPARTNERE
KADK / Glasmuseet Ebeltoft / Designmuseum Danmark / Hempel Glasmuseum / RUC / The Finnish Glass Museum / Kulturparken Småland / Glass Factory / ICOM Glass / Per Steen Hebsgaard / Næstved Ressource City / Talentskolen / Grafisk Værksted / Rønnebæksholm