Andreas Mogensen er med al sandsynlighed et navn, der vil blive husket langt ud i fremtiden. I 2015 blev han som den første dansker nogensinde sendt på en mission i det ydre rum, da han tilbragte 10 dage i vægtløs tilstand på den internationale rumstation. Oplevelsen var spændende, sjov og satte tilværelsen i et nyt perspektiv, så det er intet under, at Andreas lige siden har arbejdet målrettet imod at få endnu en tur ud i det mørke, tomme verdensrum.
Onsdag d. 29. januar delte han sine oplevelser, tanker, billeder og videoer fra ISS med gymnasie- og IB-eleverne fra Herlufsholm ved en fællestime i Agora.
Foredraget drejede sig primært om det europæiske rumagentur, ESA, og hvordan deres arbejde på blandt andet den internationale rumstation bidrager til vores forståelse af universet og endda af vores egen jordklode. Som Andreas siger, så er rumfarten i dagen vigtig del af vores samfund, som kun vil blive mere vigtig i fremtiden. I løbet af en time nåede han omkring et hav af praktiske detaljer forbundet med at opholde sig og arbejde i vægtløs tilstand i længere tid af gangen, om nuværende og kommende missioner og om vigtigheden af internationalt samarbejde i rumforskningen.
Gennem sit eget billedmateriale tog Andreas eleverne med til rumstationen, hvor udsigten til jorden med dens kontinenter, oceaner og frygtindgydende naturfænomener kan sætte gang i de store tanker, når astronauterne tilbringer deres sparsomme fritid i stationens udkigsmodul. Andreas viste blandt andet spektakulære billeder af vulkanudbrud, tyfoner og røgspor efter skovbrande, som illustrerede de enorme naturkræfter, som er i spil på jorden. Særligt interessant var hans videooptagelser af en særlig type tordenvejr, som videnskaben endnu ikke forstår til fulde.
Publikum lod sig rive med på rumrejsen og lyttede særdeles aktivt hele vejen gennem foredraget, som blev afsluttet med en ekstraordinær mængde gode spørgsmål fra eleverne om alt fra astronauternes træning og kost over fremtidig rumturisme til geopolitikkens konsekvenser for international rumfart og forskning.
Som en del af Herlufsholm Masterclass havde foredraget til formål at inspirere eleverne til videre uddannelse inden for det naturvidenskabelige felt. Her er Andreas Mogensen med sin passion og for videnskaben, sit enorme personlige mod og sin lyst til at formidle egne erfaringer det naturlige forbillede for den næste generation af astronomer, astrofysikere og måske endda kommende danske astronauter.
Selv om Andreas Mogensen selv engang imellem ville ønske, at han var født 500 år ude i fremtiden, hvor kun fantasien sætter grænser for menneskehedens formåen, er det også utroligt spændende at leve i nutiden, hvor vi stadig er ved at grundlægge rumfartsvidenskaben og forståelsen af vores univers.
Som tak for foredraget kunne lektor Thomas Grønlund Nielsen begave Andreas Mogensen med en LEGO-model af Saturn V-raketten, som astronauten virkede ganske fornøjet over.
Andreas Mogensen er uddannet rumfartsingeniør og har blandt andet arbejdet på en boreplatform, inden han søgte ind som astronaut hos ESA. Her blev han sammen med fem andre udvalgt blandt ca. 9000 kandidater til et seksårigt træningsforløb, der kulminerede med missionen til ISS i 2015. Andreas er nu fuldtidsastronaut hos ESA og er i øjeblikket udstationeret i USA, hvor han arbejder primært med operative udfordringer for rumstationen.