De har malet på Tate Modern, de har udsmykket det Braslianske landsholds fly til VM i fodbold, og senest har de haft fernisering på deres animerede billboard-reklame på Times Square i New York. Men lige nu er de i Danmark og maler som det eneste sted på en gavl i Næstved. Mød graffitikongerne OSGEMEOS.
De to tvillinger kommer fra Sao Paulo i Brasilien. De er født i 1974 og har siden 1985 været en del af Hip Hop- og Graffitikulturen. I 2000 kom de for første gang til Europa, og siden da har deres karriere kun taget fart. De har nemlig malet og udstillet de mest utrolige steder.
Tirsdag ankom de til Næstved efter at have været 14 dage i New York og før det en måned i Los Angeles. Når de er færdige med gavlen i Næstved flyver de videre til Minsk for at male endnu en gavl.
– Vi bor i en storby og rejser året rundt fra storby til storby, så det er sjovt at komme til en så fin men lille by som Næstved. Men hvor er alle menneskerne? lyder det fra OSGEMEOS, inden de igen kører op med liften for at male videre på gavlen.
Det er Næstved Ungdomsskole, der gennem deres kontakter har fået Osgemoes til byen. Gavlmaleriet, som verdensstjernerne er i gang med at lægge sidste hånd på, bliver malet i Farimagsgården, Farimagsvej 19 – 21.
Uofficiel hovedstad for urban kunst
Næstved Ungdomsskole er i gang med at skabe Næstved Kunstby – et udsmykningsprojekt med bemærkselseværdig kunst, der skal give alle, der bruger byen, en positiv og uventet kulturel oplevelse. Samtidig er det vigtigt for Næstved Ungdomsskole at blive ved med at bygge videre på den stærke og helt unikke ungdomskultur, der findes i Næstved.
Næstved Kunstby blev sat i gang i 2010 og vil over en længere årrække, med hjælp fra nøje udvalgte graffiti-kunstnere, udsmykke kedelige og glemte flader i byens rum med national og international kunst. Udelukkende for at udvikle vækstlag, inspirere og skaber de bedste rammer for fremtidens voksne.
– At vi kan få folk til som OSGEMEOS til Næstved er udelukkende på grund af byens stolte graffitihistorie og fordi vi har et stærkt nætværk indenfor graffitikulturen, fortæller kurator William Hjorth. Og leder af Næstved Ungdomsskole, Lisbeth Pedersen, supplerer:
– Ja, og så vil vi jo gerne give folk en oplevelse, som de ikke havde forventet