Siden Camønoen åbnede i 2016, har interessen for at vandre bidraget med øget turisme på Møn og de omkringliggende øer. Vandring træder perfekt ind i trenden om ”staycation” og et øget ønske fra turister om at rejse bæredygtigt. Vi vandrer og cykler som aldrig før, og outdoorferie står højt på manges ønskeliste. Med det øgede antal outdoorturister er der samtidig brug for øget fokus på faciliteterne i naturen.

Da Camønoen åbnede i 2016, blev der spået om, at der ville komme op til 10.000 vandrere om året i løbet af 10 år. Det tal blev nået på kun 2.5 måned, og med succesen fulgte behovet for flere faciliteter til vandrerne. Vordingborg Kommune, som er part i Camønoen, har de sidste to år givet 800.000 kr. til forbedringer langs vandreruten. Bl.a. i form af vandhaner og ekstra oprydning langs vejene. På vej er nye sheltere, opsætning af ekstra skraldespande og multtoiletter.

Camønoen har fået så godt fat i turisternes fodsåler, at det lokale erhvervsliv har fået et opsving. I det hele taget har outdoorturisme fået et boost. Og nogle har så en oplevelse af, at der er mere affald i naturen.

Foto: Museum Sydøstdanmark/Camønoen

Niels Natorp, direktør Geocenter Møns Klint og formand for Møn Sydsjælland Turistforening udtaler; ”Vi er glade for Camønoens succes. Aldrig har der været så meget fokus på oplevelserne på Møn. Der har været et stigende antal Camønovandrere, men det er ikke mit indtryk, at affaldet er et Camønoproblem. Jeg har ikke oplevet øget affald, siden Camønoen åbnede. Stranden, hvor jeg bor, er helt ren og strandene ser generelt fine ud. Det samme gælder området på Møns Klint, hvor Camønoen går. Men selvfølgelig skal vi være opmærksomme, hvis der er affaldsproblemer og vi vil arbejde professionelt med det som turistaktører.”

I Vordingborg Kommune kan man tippe om ting, der trænger til fokus via ”Giv et tip” på kommunens hjemmeside. Her siger medarbejderne, at de ikke oplever et øget affaldsproblem, efter Camønoen åbnede.

Michael Smed, Borgmester, Vordingborg Kommune; ”Vi skal se på, hvor kommunen kan være en del af løsningen, der hvor der kunne være problemer. Det handler bl.a. om toiletfaciliteter og affaldsopsamlingssteder. Noget er allerede sat i gang. Det kræver dialog med lodsejere, som ejer jorden, for vi kan ikke bare sætte toiletter op på jord, vi ikke ejer. Den dialog er vi allerede i gang med. Og så må jeg sige, at vandrere generelt er gode gæster. F.eks. oplever jeg mere affald. I min egen skraldespand. Heldigvis.”

Fra Camønoens side, er et stykke papir i naturen et for meget. Derfor har Camønoteamet nu, sammen med Vordingborg Kommune, sat flere initiativer i gang. Bl.a. samles der affald ind på den årlige vandrefestival, ligesom Camønoen fremover deltager i Hold Danmark Rent i april med vandrehold klar til at samle op.
Hvert år sender Camønoen omkring 1.500 vandrekort med posten. Også her bliver der sat ind. Der vedlægges fremover en affaldspose sammen med råd til god adfærd i naturen. Indsatsen for ren natur følges samtidig op af en offensiv kampagne på Camønoens sociale medier, der opfordrer til sporløs færd på vandringen.
21. august 2019

Dertil tager Camønoteamet nu initiativ til at samle turistaktører, organisationer, foreninger, turismeerhverv og lokale ildsjæle for sammen at finde vej ind i god, bæredygtig, lokalvenlig outdoorturisme.
Det er vigtigt for Camønoen, at lokalsamfundet bakker op. De bidrager i den grad til successen. Og successen kaster værdi tilbage i samfundet. Sådan skulle det gerne fortsætte med at være.