Sidste år udskiftede apoteket i knap 23 millioner tilfælde et ordineret lægemiddel med et andet med samme virkning – men til en billigere pris. Den substitution sparer borgere og samfund for milliarder af kroner.
I 2017 sparede ansatte på apotekerne samfundet og borgerne for en udgift på 2,6 milliarder kroner, simpelthen ved at udskifte et lægemiddel med et andet. Det viser nye tal fra Danmarks Apotekerforenings årbog, “Lægemidler i Danmark”, som udkommer i dag.
Når lægen udskriver en recept på et lægemiddel, vil lægen ofte skrive navnet på originallægemidlet, som var det første på markedet med en bestemt virkning. Men når patentet er udløbet, kommer der hurtigt generika på markedet, som kun koster en brøkdel – såkaldt kopimedicin. Apotekerne tilbyder derfor kunderne den billigste pakning med samme lægemiddelstof.
“Vores substitution er på flere måder win-win. Apotekerne sparer på denne måde samfundet for milliarder, samtidig med, at konkurrencen mellem medicinproducenterne bliver så skarp som muligt. Og det får igen priserne på generisk medicin i Danmark til at være blandt de laveste i Europa,” siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.
Apotekerne opfordrer til generisk ordination
I 2017 substituerede apotekerne på den måde knap 23 millioner gange til en anden og billigere pakning end den, lægen havde ordineret. 45 procent af de pakninger, lægerne ordinerede i 2017, var de dyre C-markerede pakninger. Men kun 7 procent af apotekets udleverede pakninger var de dyre C-markerede.
Når der så ofte står noget andet på recepten end på den pakke, der ryger over skranken, kan det dog godt virke forvirrende og utrygt for borgeren og øge risikoen for fejlmedicinering. Fx oplever hjertepatienter, at der står Corodil på recepten, men den ene uge får de en pakke, hvor der står Enacodan på, og den næste uge står der Enalapril på pakken. Begge pakker indeholder det samme aktive stof som lægemidlet på recepten og skal bruges til den samme behandling.
Derfor opfordrer formanden for Apotekerforeningen til, at man bør overveje at indføre såkaldt generisk ordination, så lægerne kan skrive på recepten, hvilket aktivt stof, patienten skal bruge i stedet for at være nødt til at skrive et produktnavn på. Samtidig skal aktivstoffet gerne fremhæves på pakningen.
“Hvis der bliver indført generisk ordination, og aktivstoffet bliver mere tydeligt på pakningen, vil borgeren opleve, at der så står det samme på recept og lægemiddel, og at man bedre kan genkende lægemidlet fra gang til gang. En sådan ændring vil gøre, at borgeren vil opleve større tryghed og sikkerhed for den rette behandling, når han eller hun får udleveret lægemidlet, og det vil mindske risikoen for fejlmedicinering,” siger Anne Kahns.