Det tre-årige dansk-tyske projekt ”KulturKIT” har netop fået en bevilling på knap 8 millioner kroner over tre år af EU’s Interreg-udvalg. Projektet, som er et udviklingsprojekt, har til formål at gøre især børn og unge i Femern Bælt-regionen interesseret i at lære nabosproget og kulturen at kende samt at knytte kontakter, så de på sigt ser det som en mulighed at uddanne sig og arbejde på tværs af grænsen.
Projektets mål skal blandt andet opnås ved at gennemføre tre større arrangementer for børn og unge fra Danmark og Tyskland, en hjemmeside for skoleudveksling skal oprettes, der skal udarbejdes sprogmateriale til skoler og børnehaver, og projekter der gennemføres i samarbejde mellem danske og tyske kulturinstitutioner, foreninger, daginstitutioner, skoler eller lignende, vil også blive understøttet.
Muligheder på den anden side af bæltet
”KulturKIT” bliver realiseret i et samarbejde mellem fem danske og fem tyske projektpartnere, hvoraf Næstved Kommune er hovedansvarlig for projektet. Centerchef i Næstved Kommunes Center for Kultur og Borgerservice, Kim Dawartz, glæder sig over bevillingen.
– Sydsjælland og Lolland-Falster er en del af en grænseregion, som vi deler med vores naboer mod syd, de fleste af os tænker bare ikke så meget over det. Med den kommende Femern-forbindelse er det afgørende, at især børn og unge i både den danske og den tyske del af regionen kender til naboens sprog og kultur og mulighederne på den anden side af bæltet. Med det kommende grænseoverskridende samarbejde i projektet og fælles kultur- og fritidsaktiviteter er vi allerede godt på vej, lyder det fra Kim Dawartz.
Dansk og tysk finansieret projekt
KulturKIT har et samlet budget på ca. 10,7 mio. kr. På dansk side er det medfinansieret af Næstved Kommune, Vordingborg Kommune, Guldborgssund Kommune og Lolland Kommune samt University College Sjælland, og på tysk side er det de fem tyske partnere Kreis Ostholstein, Kreis Plön, Stadt Fehmarn, Hansestadt Lübeck og Förderzentrum Kastanienhof, der yder medfinansiering.
Flere af de involverede partnere havde desuden et samarbejde i Femern Bælt-projektet kulturLINK fra 2010 til 2014, der også blev støttet af EU.
Det nye projekt starter op 1. august, og Næstved Kommune forventer at ansætte en koordinator til projektet i løbet af efteråret.