142 strande kan i 2024 hejse det Blå Flag som bevis på, at her finder du en strand med rent badevand og fokus på bæredygtighed. Derudover uddeler Friluftsrådet det Blå Flag til 14 lystbådehavne, mens 63 strande og søer kan hejse Badepunkt-flaget: naturskønne og særegne badesteder med rent vand og sikkerhed.
Garanti for rent badevand. Badesikkerhed i form af livreddere eller livredningsudstyr. Gode faciliteter. Særligt fokus på miljø og bæredygtighed med blandt andet børnevenlige aktiviteter om havets natur.
Alt det finder du på en Blå Flag strand, mens et Blå Flag i en lystbådehavn er garanti for, at havnen lever op til særlige kriterier om miljø, sikkerhed, faciliteter og information.
Friluftsrådet har netop offentliggjort listen over danske strande og havne, der i 2024 har opnået det Blå Flag. Denne sommer vil det blafre over 142 strande og 14 havne rundt om i Danmark, heriblandt Enø Strand.
“Bæredygtighed bliver mere og mere vigtigt for mange af os, og et af de væsentlige kriterier for Blå Flag er fokus på netop bæredygtighed, f.eks. i form af de mange aktiviteter, der på Blå Flag strande og havne afholdes hen over sommeren og som gør gæsterne klogere på natur og miljø. Derfor er det glædeligt, at vi igen i år kan give så mange strande og havne det kvalitetsstempel, som Blå Flag er,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.
Det Blå Flag hejses sædvanligvis omkring 1. juni.
63 strande med Badepunkt
Blå Flag er ikke den eneste mærkningsordning for badesteder i Danmark, som Friluftsrådet står bag.
I 2018 kom Badepunkt til – en mærkningsordning for naturskønne og særegne nordiske badesteder med høj badesikkerhed og samme høje krav til vandkvaliteten som Blå Flag.
I 2018 var der syv strande med Badepunkt i Danmark, i år kan man finde Badepunkt-flaget ved 63 strande og søer.
“Det glæder mig, at så mange kommuner har taget Badepunkt til sig, fordi de gerne vil kunne tilbyde gæster og lokale badeoplevelser af den slags, mange også efterspørger: strande og søer uden så mange dikkedarer, men stadig med rent badevand og badesikkerhed og ofte med særlige naturoplevelser specielt for det område,” siger Winni Grosbøll.
De blå centre
Udover strande og havne med Blå Flag findes der rundt om i Danmark otte Blå Flag centre.
Blå Flag centrene er epicenter for, hvor voksne og børn kan lære mere om miljøet og dyrelivet på stranden eller havnen: Hvorfor går en krabbe sidelæns? Hvor kommer vandet fra? Hvilket dyreliv er der i nærheden? Hvilke naturområder skal vi passe særligt på?
I løbet af sommeren vil der være et væld af aktiviteter i form af arrangementer og ture, der er åbne for alle, og som kan være med til at give en større forståelse for havnaturen – og -miljøet.
Blå Flag-centrene ligger i Faaborg, Kerteminde, Sønderborg, Grenaa, Hvide Sande, på Samsø, ved Nissum Fjord og på Norddjurs ved Randers Fjord.