Dit Næstved besøgte Sct. Peders Kirke, hvor kirkevagten var så venlig at give en rundvisning. 

Vi fik bl.a. præsenteret kalkmaleriet med Valdemar Atterdag og dronning Helvig fra ca. 1380 på korets nordvæg. Kunne vi finde Valdemars hund? Ja, det kunne vi godt – kan du?

Blandt kirkens mest prægtige inventar er prædikestolen, der er skåret af Holbæk-mesteren Lorentz Jørgensen i 1671. I gamle dage sad mænd og kvinder i hver sin side af kirken, og hvor mændene sad kan man se ved, at der er knager til deres hatte. 

Der findes to orgler i kirken; Vestorglet fra 2015 og Svaleredeorglet, som er en rekonstruktion fra 2016.

Sct. Peders Kirke betragtes af mange i dag som den smukkeste, gotiske købstadskirke i Danmark. 

Sammen med byen omtales Bodilslægtens kirke, der i 1135 skænkes til Gud og Sct. Peder. Denne kirke er efter al sandsynlighed identisk med Sct. Peders Kirke og har givetvis ligget, hvor den nuværende kirkebygning findes.

De rige jordejere, som tegnede samfundet i vikingetiden og den tidlige middelalder, kalder vi i dag stormænd. Senere blev deres efterkommere til den danske adel.

Af stiftelsesbrevet af 29. november 1135 fremgår det, at den sjællandske stormandsfrue Bodil og hendes sønner Peder, Jørgen og Hemming, skænker familiens kirke i Næstved med alt dens tilliggende (jord) til oprettelse af et benediktinerkloster for munke ved Næstved. 

Bodil er formodentlig datter af Erik Ejegod og hans hustru Bodil og dermed søster til Knud Lavard og halvsøster til Erik Emune. Meget tyder på, at hun har fået byen Næstved i arv af sin fader Erik Ejegod. Det kan forklare det særlige forhold, at en kvinde sidder i Næstved som byherre i 1135, medens kongen ejer torvet i samme by.

Du kan læse meget mere om kirkens spændende historie her. Eller besøg kirken – måske er du heldig og kirkevagten har tid til at vise rundt.