Ny forskning giver Næstveds børn en bedre start på dagen

Næstveds yngste borgere får en endnu bedre start på dagen i vuggestuen eller i dagplejen. Det sker blandt andet takket være et helt nyt forskningsprojekt kaldet ”Barnet i Centrum”.

En varm modtagelse smækfyldt med nærvær, tryghed, ro og struktur. Det er nøgleordet, når Næstveds små pus skal vinke farvel til mor og far og starte i vuggestue eller dagpleje. Det gælder både, når de starter allerførste dag, men også når de bliver afleveret morgen efter morgen.

212693_en_varm_modtagelse1

De positive forandringer sker efter, at Næstved Kommune har deltaget i et forskningsprojekt fra Århus Universitet med overskriften ”Barnet i Centrum”. Formålet er at give Næstveds yngste børn en varm modtagelse, når de bliver afleveret i vuggestue eller i dagpleje.

Små justeringer skaber store forandringer

Resultaterne af forskningsprojektet viser blandt andet, at der i langt højere grad er kommet fokus på at skabe tydelige rammer for modtagelsen. Det gælder i den daglige modtagelse om morgenen, hvor det er vigtigt, at børn og forældre får den bedst mulige start på dagen. Men ligeså vigtig er modtagelsen af nye børn og forældre, hvor der fx bliver planlagt flere besøg, inden barnet starter og uden nogen ekstra omkostninger for forældrene.

Der er også kommet større fokus på, hvor og hvordan en god modtagelse kan foregå, så det skaber mest mulig tryghed for børn og forældre. Overordnet handler det om, at der skal være ro, struktur, nærvær og en klar rollefordeling blandt personale og forældre. De voksne skal være til stede i nuet, og det pågældende barn skal være førsteprioritet, når der afleveres.

Ikke mindst er dialogen med forældrene alfa og omega – i endnu højere grad end før afstemmer pædagoger og forældre forventninger og laver konkrete aftaler, så de små guldklumper får den bedst mulige start på dagen.

En medarbejder fortæller: ”Tydelighed omkring børnenes modtagelse giver tryghed for børn og forældre, og små justeringer har haft en stor effekt.”

Fakta:

Århus Universitet står bag forskningsprojektet ”Barnet i Centrum”, der, udover modtagelse, også rummer fokus på bl.a. nærvær og samspil med og mellem børnene. 18 kommuner har deltaget i projektet, heriblandt Næstved Kommune.

Projektet blev afsluttet og evalueret i 2015. De gode erfaringer blev implementeret i alle vuggestuer og dagplejer i Næstved Kommune i januar 2016. Resultaterne fra første del af ”Barnet i Centrum” foreligger nu og er positive. Viden er omsat til praksis, og der er i dag langt større fokus på den gode modtagelse, som handler om tryghed, nærvær, struktur og rollefordeling, når forældrene afleverer børnene til pædagogerne om morgenen.