Flere studiepladser på de sjællandske sygeplejeuddannelser

Den akutte mangel på sygeplejersker har nu medført, at antallet af studiepladser bliver forøget. Uddannelserne i Næstved, Nykøbing F, Slagelse og Roskilde vil samlet set fremover kunne optage 50 ekstra studerende – en forøgelse i optaget på cirka 10 procent.

Region Sjælland er den region i Danmark, der har den laveste ledighed for sygeplejersker. I 2015 var den på bare 0,42 procent, og det medfører mangel på personale på regionens sygehuse, der også er udfordret af lægemangel. Derfor har University College Sjælland gennem længere tid i god dialog med Region Sjælland, regionens sygehuse og kommunerne arbejdet for en udvidelse af antallet af studiepladser. Det arbejde har nu båret frugt, idet Uddannelses- og Forskningsministeriet har godkendt en ansøgning om flere uddannelsespladser.

Svært at komme ind
I dag er UCSJ’s sygeplejerskeuddannelse – med udbud i Næstved, Nykøbing F, Slagelse og Roskilde- dimensioneret til at tage 431 studerende ind årligt, så 50 yderligere er dermed en forøgelse på mere end 10 procent. Derfor kan udvidelsen medføre, at det bliver lidt lettere at komme ind på studiet. Ved optaget i 2015 var sygeplejerskeuddannelsen en af de sværeste uddannelser at komme ind på i UCSJ med en adgangskvotient på 6,7 ved søgning via kvote 1.

Direktør i Sundhed og Social i UCSJ Hanne Fischer er tilfreds med, at det er lykkedes at få ansøgningen igennem ministeriet.

– Region Sjælland oplever lige nu udvikling i beskæftigelse og tilflytning, og skal den udvikling fortsætte, er det selvsagt utroligt vigtigt at have et velfungerende sundhedsvæsen. Vi ved, at studerende meget ofte bliver i det område, hvor de er uddannet, så er det vigtigt, at vi tildeler studiepladserne i de områder, hvor de skal arbejde, siger direktøren, der godt kunne ønske sig endnu flere studiepladser.

Hovedstadsområdet trækker
Unavngivet– I UCSJ lever vi med, at hovedstadsområdet tiltrækker en del af de sygeplejersker, der er uddannet i Region Sjælland, og vi har også mange studerende, der bor i hovedstadsområdet og pendler til studiestedet. Derfor kan man ikke regne med, at samtlige 50 nye studerende bliver til glæde for regionen, siger Hanne Fischer, der derfor håber, at flere lokalt forankrede studiesøgende vil lægge billet ind på de ledige pladser.

– Der er mange gode grunde til at blive sygeplejerske. Jobsikkerhed, spændende arbejde og masser af muligheder for at søge nyt arbejde er bare nogle af de fordele, der følger med, siger hun.

Flere pladser i vinteroptaget
Det vil være muligt at søge ind på sygeplejestudiet via kvote 1 indtil den 5. juli via den koordinerede tilmelding. En mindre ændring i optaget bliver i øvrigt, at det fremover bliver lidt lettere at søge ind på studiet til vinteroptaget i februar, fordi det er besluttet, at der – rundt regnet – skal optages lige så mange studerende om vinteren som om sommeren. Hidtil er omkring 60 procent af de studerende blevet optaget til september. Derfor anbefaler UCSJ at ansøgere både søger ind på vinteroptaget og sommeroptaget. Lykkes det ikke at komme ind, vil der igen være mulighed for at søge ind næste år – eksempelvis via kvote 2 inden den 15. marts 2017, hvor andre faktorer end eksamensresultater tages i betragtning ved ansøgning.

Pladserne vil blive fordelt på alle campusser, der i dag har sygeplejerskeuddannelser.

Baggrundsfakta

Landsdækkende mangel på sygeplejersker
Center for Regional og Turismeforskning har i april 2015 beregnet, at der med den nuværende uddannelseskapacitet i 2020 vil mangle 1.030 ekstra fuldtidsansatte med en mellemlang videregående sundhedsuddannelse – alene i Region Sjælland. Denne efterspørgsel kan ikke dækkes ind fra de øvrige regioner, da der også her vil være mangel på sygeplejersker. I den sammenhæng er Region Sjælland særligt udfordret, idet flere studerende og færdiguddannede søger mod Region Hovedstaden end i den modsatte retning.

I alt ventes Center for Regional og Turismeforskning en mangel på sygeplejersker over hele landet på ca. 4.108 personer.

 

image001[1]