Leder for asyllejr fritstillet efter voldsom video
I Næstved Asylcenter har lejrchefen spredt frygt blandt asylansøgerne, fortæller beboere til Information.
Det skriver Sjællandske den 14. maj 2016.
Centerlederen i Næstved Asylcenter har anvendt trusler, voldsom fysisk magt og kollektiv afstraffelse over for beboerne i teltlejren, fortæller en række asylansøgere til Information.
I alt 12 beboere fortæller, at lederen kom med trusler mod asylansøgere, hvis han var utilfreds med deres opførsel. Blandt andet sagde han, at han ville skade deres asylsag eller sende dem tilbage til Sandholm, der fungerer som modtagecenter for nye asylsøgere
Yderligere foretog lederen og to af hans medarbejdere i sidste uge en magtanvendelse på asylcentret. Episoden er blevet filmet, og på videoen kan man se en syrisk asylansøger blive lagt i benlås og få trykket sit ansigt ned mod jorden.
Som udgangspunkt er det ikke lovligt for personale på et asylcenter at anvende magt over for beboerne, men er der tale om, at man har handlet i nødværge, kan en magtanvendelse retfærdiggøres.
Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty, vurderer efter at have set de to videoer, at “centerlederen og hans personale er på kant med straffeloven”. Han understreger, at han ikke på videoerne kan se, hvad der går forud for magtanvendelsen.
Det er Langeland Kommune, der driver centret, og Information har forelagt oplysningerne om lederen for kommunen. Det er resulteret i, at han fredag eftermiddag er fritstillet. Han fratræder sin stilling 1. juni.
Information kan samtidig berette, at lederen i 2014 blev dømt for vold mod to børn på et behandlingssted for omsorgssvigtede børn og unge, hvor han var forstander. Han blev derefter fyret fra bostedet.
Alligevel fik han stillingen som leder af asylcentret i Næstved, der har kapacitet til at huse 400 asylansøgere.
Flygtningepræst i Næstved Nete Ertner Rasmussen er hver uge i kontakt med omtrent 30 asylansøgere fra Næstved Asylcenter. Hun genkender billedet af, at beboerne lever i frygt for lejrens leder.
– Jeg oplever angsten for, at man bliver sendt til Sandholm, og jeg hører om folk, der går i skole eller i praktik med høj feber, fordi de er bange for at få skadet deres asylsag, siger hun til Information.
Langeland Kommunes asylchef, Ulrik Pihl, siger til Information, at kommunen vil undersøge sagen – blandt andet om der er brugt nødvendig eller unødvendig magt.