Opgør med centraliseringen
Fremtiden tilhører de store byer, mens resten af landet er fortabt. Denne negative fortælling om provinsen hører vi gang på gang. Det er en fortælling, som geografen Kaare Dybvad gør grundigt op med i sin bog Udkantsmyten, hvor han slår til lyd for en ny politik, der skal sikre, at Danmark ikke knækker helt over geografisk. Vi skal først og fremmest tilbageføre de reformer, der har skabt en historisk voldsom centralisering af vores land de seneste ti år, mener Kaare Dybvad.
Vidste du, at virksomheder startet i hovedstadsområdet oftere må lukke end virksomheder startet i provinsen? Og at når Dansk Erhvervsfremme kårer årets iværksætterkommune, så er opløbet næsten altid mellem provinskommuner? Kaare Dybvads bog er fyldt med den slags kendsgerninger, der må give centralister stof til eftertanke.
Myten om udenlandske investeringer
Kaare Dybvad dokumenterer også, at den ofte gentagne påstand, at 100 nye arbejdspladser i København medfører 20 arbejdspladser i resten af landet, ikke har hold i virkeligheden.
Internationale investeringer udgør en lille del af den danske jobvækst, mens langt de fleste arbejdspladser skabes gennem iværksætteri eller eksisterende virksomheders vækst. Derfor er det en dårlig strategi at fokusere ensidigt på hovedstaden, fastslår Kaare Dybvad.
Iværksætteri skaber vækst
Dit Næstved bringer med forfatterens tilladelse dette uddrag af Udkantsmyten:
“Der er mange gode historier om de store internationale investeringer i arbejdspladser, forskning og udvikling, som fx Biogen Idecs investeringer i Hillerød, Pronova Biopharmas investeringer i Kalundborg eller Siemens’ investeringer i Brande. Det er stærke fortællinger om snarrådige borgmestre og attraktive investeringsmiljøer, der overbeviser de udenlandske investorer i kamp mod resten af verden. Men hvor mange er der egentlig af dem, når det kommer til stykket?
I 2014 udgav tænketanken CEPOS en rapport, der viste, at Danmark i perioden 2008-2012 tiltrak nye udenlandske investeringer, der svarer til ca. 1.200 nye arbejdspladser om året – et tal, der har været faldende siden 2006, og som blev forværret af krisen. Det kan måske lyde som mange arbejdspladser, men det er det faktisk ikke. Hvis man ser på, hvor mange jobs der skabes af en enkelt årgang af iværksættere i Danmark, så ligger tallet på ca. 26.200 på landsplan, og alene iværksættere fra de tre kommuner Roskilde, Næstved og Holbæk skaber tilsammen lige så mange nye jobs per år, som vi får gennem udenlandske investeringer.” (Side 86.)
Om Kaare Dybvad
Kaare Dybvad er uddannet geograf, og har de seneste seks år arbejdet med regionaludvikling, senest som projektchef i Væksthus Sjælland i Vordingborg. Desuden er han socialdemokratisk folketingskandidat i Vestsjælland.
Debatmøde
Hvis du vil høre mere om Udkantsmyten, skal du sætte kryds i kalenderen onsdag den 6. maj kl. 19. Der arrangerer Byportalerne.dk et debatmøde med 8 folketingskandidater i Sjællands Storkreds. Det sker i Ringsted Kongrescenter. Læs mere her. TILMELDING.