Dit ur i sikre hænder
Har du et ur, der skal restaureres eller repareres, så besøg Rymsz Urservice. Karsten Rymsz, der blev færdiguddannet på Urmagerskolen i 1987, har mekaniske urværker som sit speciale. Alt arbejdet sker på eget værksted. Her repareres både små og store ure.
Reparation af ure kræver viden, erfaring og et sikkert håndelag – den ekspertise finder du hos Rymsz Urservice.
Et ur holder som hovedregel 20-25 år ved normal stuetemperatur – og kun 10 år hvis der er meget varmt (olien tørrer ud, og det bliver for stramt).
Har du spørgsmål om dit ur, skal batteriet skiftes, skal uret repareres, eller måske justeres, er du meget velkommen til at kontakte urmageren helt uforpligtende. Karsten Rymsz kører gerne ud i nærområdet, giver tilbud og garanti på udførte reparationer.
Værkstedet er åbent i dagtimerne, men ring gerne først, så du er sikker på at træffe urmageren.
Du er også meget velkommen til at se urmageren i arbejde.
Antikke ure
Antikke ure er en pryd for ethvert hjem, og mange gamle ure er gået i arv og værdsat gennem generationer.
Karsten Rymsz istandsætter alle typer antikke og gamle ure fra armbåndsure, vægure og standure til komplekse ure med spilleværk og bevægelige figurer. Det ældste ur han har arbejdet med stammede fra 1600-tallet.
Franske taffelure, engelske standure, skibsure, rokokoure, lommeure, tårnure… har du et spændende gammelt ur, så kig ind og få ny viden og et godt tilbud. Karsten Rymsz reparerer også gamle spilledåser.
Reparationerne udføres ofte med specialtilpassede reservedele. Kan der ikke skaffes reservedele, bliver de fremstillet på værkstedet.
Standure – historien om bornholmerurene
Der følger en vis forpligtigelse med et ur, der er gået i arv. Det gælder ikke mindst for de klassiske standure, der går under navnet bornholmere. Uret er pakket ind i en høj trækasse, drives af lodder og reguleres af et pendul. Udover at istandsætte selve urværkerne maler Karsten Rymsz gamle bornholmerskiver op.
Bornholmerurene blev fremstillet på Bornholm fra 1745, efter at et hollandsk skib, som havde stueure i lasten, strandede ved øen. Urene, der formodentlig har været engelske, blev repareret i Rønne hos familien Arboe, der herefter blev istand til at fremstille sine egne standure.
Bornholmerurene blev hurtigt udbredt i hele Danmark, og over 200 urmagere på Bornholm var beskæftiget med at mætte efterspørgslen. Kasserne, der fik mange forskellige udformninger, gav arbejde til lige så mange lokale snedkere. Først i slutningen
af 1800-tallet blev Bornholms ur-industri udkonkurreret af fabriksproducerede ure fra USA og Tyskland.
Efter nogle års stilstand er bornholmerurene igen efterspurgt. Det har længe været moderne at blande gammelt med nyt, og de gamle standure giver karakter til stuen.
Rymsz Urservice
Menstrupvænge 5, Menstrup
4700 Næstved
Tlf. 55 44 32 36
urservice@rymsz-ur.dk
Følg Rymsz Urservice på Facebook