Farvepragtens magi møder musikken

Farven er i centrum i Grethe Bagges kunstværker på Rønnebæksholm, og som kunstner er hun ikke alene om denne fascination. På Rønnebæksholm sætter vi den 30. marts kl. 18:30 fokus på farvens betydning i kunsten og på, hvordan farve optræder i alt fra billedkunst til musik.

I Rønnebæksholms aktuelle udstilling Grethe Bagge – Farvepragtens magi kan man opleve værker med et væld af farver og arbejdet med farve i kunsten sættes under lup, når Rønnebæksholm inviterer til en aften med foredrag, udstilling og koncert onsdag den 30. marts kl. 18:30. 7ab6ef_Grethe_Bagge_-_Mand_i_bl_r_og_r_dt_-_u_-_olie_p_l_rred_-_104x105_cm_-_Marjatta_-_Foto_Lea_Nielsen[1]

Farve optræder i kunsten på mange måder, men den forbindes sjældent med musikken. Dog skiller den franske komponist Olivier Messiaen sig ud på dette område. Han havde nemlig efter sigende en fornemmelse af, at toner og akkorder har farver, som han kunne komponere musik med. På den baggrund er der fællestræk mellem den måde Grethe Bagge og Olivier Messiaen arbejdede med kunsten på, og gennem foredrag og koncerter bliver det muligt at undersøge samklangen mellem musik, farve og bevægelse hos de to kunstnere.

Aftenen på Rønnebæksholm indledes med besøg i udstillingen Grethe Bagge – Farvepragtens magi og to foredrag, dels om farvens symbolik i Grethe Bagges værker ved kunsthistoriker og leder af Rønnebæksholm Dina Vester Feilberg, og dels om farvens tone hos Olivier Messaien ved Ph.D. Göran Krantz.

Dernæst udforskes farven i musikken gennem en koncert med Oskar Ekberg, piano, og Charlotte Veber, eurytmi, som både viser farvestemninger hos Olivier Messaien og præsenterer værker af bl.a. Ligeti, Roman og Liszt. 32ff8d_Charlotte_Veber[1]

Aftenen afsluttes med en åben samtale mellem de optrædende kunstnere og foredragsholdere, hvor farvens betydning i kunsten bliver vendt, og spørgsmål fra publikum er velkomne.

Arrangementet ligger i forlængelse af Rønnebæksholms Venneforenings generalforsamling. Billetter koster 60 kr. inkl. gebyr og kan snarest købes på www.sj-billetten.dk.d047e3_Oskar_Ekberg[1]

Program: Farveklang – Klangfarve på Rønnebæksholm

18.30 Udstillingen åbnes

19.30 Dina Vester Feilberg: Farvens symbolik i Grethe Bagges værker

19.50 Göran Krantz: Farvens tone hos Olivier Messiaen

20.05 Farve i Olivier Messiaens musik. Oskar Ekberg, piano, Charlotte Krantz, eurytmi

20.30 Pause

20.50 Koncert: Farvestemninger, Ligeti, Roman, Liszt, Messiaen. Oskar Ekberg122dff_G_ran_Krantz[1]

21.10 Åben samtale. Dina Vester Feilberg, Charlotte Veber, Göran Krantz, Oskar Ekberg

21.30 Tak for i aften

Allerede til april kan Ph.D. Göran Krantz opleves igen, når Marjatta holder mini-forskningskonference om stress, musik og sundhed den 5. april kl. 19.00. Her fremlægges ny forskning, der blandt andet viser, at musik, dans, drama og andre kunstneriske aktiviteter kan være af afgørende betydning for at overvinde depression og burnout. Denne aften er der også foredrag af Ph.d. prof. Emeritus Thöres Theorell og koncert.