Fortiden er flere gange dukket frem af tørven i Holmegaard Mose. Ingen andre steder i Vest- og Centraleuropa er der fundet så mange og så velbevarede indlandsbopladser fra første halvdel af mellemstenalderen (ca. 9.000 til 6.500 f.Kr.) som her. Det sker 13. juli 2021.
I 1944 stødte en tørvegraver på en bunke hasselnøddeskaller, og straks blev der sendt bud efter Nationalmuseet. Tre meter nede i de vandmættede tørvelag fandt Nationalmuseets arkæologer bopladsen ‘Holmegaard IV’ fra den ældre stenalder. Her er spor af bosættelser med hyttetomter, værksteder til flinthugning, dynger af måltidsrester og kasserede redskaber i træ, ben og hjortetak.
Bopladsen er den tidligste, man har fundet fra stenalderen, og den er usædvanlig velbevaret. På bopladsen finder man rester af fire buer. Den ene af dem, Holmegaard-buen, er særligt velbevaret, selvom om den er lavet for omkring 9.000 år siden. Det er den ældste og bedst bevarede bue i verden.
Kom med en tur i tidsmaskinen, når arkæolog, kulturarvschef og vicedirektør på Museum Sydøstdanmark, Kristoffer Buck Pedersen, sætter uret tilbage til Stenalderen og drager på arkæologisk tur i mosen.
Undervejs vil du blandt andet høre om nogle af de mange spændende arkæologiske fund og redskaber, der er gjort i mosen og om, hvordan disse vidner om et rigt liv med jagt, natur og ritualer gennem tusinder af år.
Prisen inkluderer både rundvisning samt efterfølgende entré til Holmegaard Værk, hvor du blandt andet finder udstillingen ’10.000 års kreativitet’. Vil du ind på museet inden rundvisningen starter, skal der betales særskilt museumsentré.
Praktisk info
Adresse: Holmegaard Værk, Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard, Fensmark.
Mødested: Udenfor foran museet (ved den lange bænk)
Dato og tid: 13. juli 2021, 11.00 – 12.00