Dansk-somaliske Sofie Jama er på rekordtid slået igennem som en bramfri og stærk kvindestemme, der skriver ærligt og levende om den somaliske kultur og erfaringsverden.

I 2019 debuterede Sofie Jama som romanforfatter med den prisvindende roman ”Et andet menneske, et andet liv”, der vakte stor opmærksomhed for sine barske og usentimentale beskrivelser af krigens traumer. I 2020 fulgte så hendes anden roman ”Den nordiske mands hævn”, der blandt andet kredser om livets svære relationer, kønsroller og seksualmoral i muslimske kredse.
Fælles for Sofie Jamas romaner står undersøgelsen af vores fastlåste tanker om menneskets plads i samfundet og heraf afledte spørgsmål om identitet, seksualitet, religion og kønsnormer.

Stiller skarpt på fordomme

At placere ting – og andre mennesker – i kasser er et menneskeligt vilkår, der hjælper os med at bryde verden ned og forstå den bedre; det skaber overblik og mening. Nogle gange glemmer vi dog at tage stilling til kasserne, og vores forestillinger bliver fastfrosne og unuancerede, hvilket kan føre til fordomme.

I interviewet med Sofie Jama stiller vi skarpt på nogle af de fordomme og fastlåste tankemønstre, vi bærer på som mennesker, og hvordan de påvirker os selv og andre.
Derudover skal vi tale om nogle af de svære spørgsmål, som Sofie Jama tager op i sine romaner, og diskutere hvad menneskets ståsteder er i Danmark anno 2021.

Fakta:

Sofie Jama er født i Somalia i 1982 og levede et simpelt liv med sine forældre, indtil de måtte flygte fra en borgerkrig i 1990’erne. Efter en periode i Etiopien kom Sofie til Danmark, da hun var 14-15 år gammel. I Danmark fik hun hurtigt interesse for litteratur og sprog, og hun begyndte så småt selv at skrive tekster. Hun tog en uddannelse i kulturformidling og arabisk på Aarhus Universitet og fik job som oversætter for de danske myndigheder. I 2019 fik hun Martin Andersen Nexø Fondens litterære pris for sin debutroman.

Kulturformidler Kristoffer Tarp Juul interviewer Sofie Jama på Næstved Biblioteks Store Scene tirsdag den 23. marts kl. 19.00-19.30, og du kan følge det live på Facebook. Interviewet er en del af Næstved Biblioteks store tema omkring kvinderoller i det 21. århundrede. Læs mere på www.naesbib.dk

Pressefoto