Professor i astrofysik Hans Kjeldsen fortæller om, hvordan raketter kan hæve rumsonder og satellitter op fra Jordens overflade og accelerere dem i det lufttomme rum.
Når en satellit skal sendes op i rummet, er det afgørende, at det sker med en hastighed på mindst 28.000 km/t, for at den kan komme i kredsløb om Jorden – ellers vil satellitten falde ned igen. Men hvordan er det overhovedet muligt at komme op på så store hastigheder? Hvordan rammer satellitten den rigtige bane, og hvordan skifter en satellit fra én bane til en anden? Hvor højt oppe over os kredser de satellitter, som vi på en skyfri aften kan se bevæge sig hen over himlen… og hvorfor falder nogle satellitter ned og brænder op i Jordens atmosfære?
Spænd sikkerhedsbæltet og gør klar til nedtællingen til dette foredrag om rumfart og raketvidenskab for begyndere.
Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Et samarbejde mellem Aarhus Universitet, BIO Næstved og Næstved Bibliotek og Borgerservice tilbyder dig at se med, når Aarhus Universitet formidler de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben. Foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming.
Foredragene dækker forskellige spændende områder. Denne sæson er der blandt andet foredrag med titlerne ”Rejsen ud i rummet” ”Dybhavet – Nyt fra en ukendt verden” og ”Tilblivelsen af det moderne menneske”.
Foredraget om rumfysik kan opleves i BIO Næstved tirsdag den 6. oktober kl. 19.00-21.00. Bestil gratis billet via biografens hjemmeside www.bio12345.dk/program/gratis-foredrag. Man kan læse mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk
Der bliver truffet de nødvendige forholdsregler i forbindelse med corona-smitten.