Øl-brygprocessen er som udgangspunkt en simpel og helt naturlig proces, der kombinerer spiring af byg med gæring. Selv om processen tilsyneladende er enkel, er smagen af øl alligevel resultatet af en meget kompleks interaktion mellem de anvendte råmaterialer – primært de forskellige malt- og humletyper – samt valget af gær og den anvendte brygproces. Der er identificeret over 700 forskellige aromakomponenter i øl, og der føjes jævnligt nye til listen.
Forelæsning med indlagte smagsprøver
I dette foredrag vil man høre om gærens betydning for øllets aroma og om maltens indflydelse på øllets farve, smag og smagsholdbarhed. Man får også indsigt i humlens rolle som smags- og aromagiver, brygprocessens betydning og hvordan man laver alkoholfri øl.
Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper. Man smager dem én efter én, efterhånden som de gennemgås i foredraget. Forelæsere er Zoran Gojkovic og Erik Lund, der begge er brygmestre ved Carlsberg Laboratorium.
Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Et samarbejde mellem Aarhus Universitet, BIO Næstved og Næstved Bibliotek og Borgerservice tilbyder at man kan se med, når Aarhus Universitet formidler de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben. Foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming.
Foredraget om øl kan opleves i BIO Næstved tirsdag den 10. november kl. 19.00-21.00. Bemærk at dette foredrag er det eneste af de naturvidenskabelige foredrag, hvor det koster lidt at deltage.
Foredraget er gratis, men man betaler 30 kr. for øllen. Bestil billet via biografens hjemmeside www.bio12345.dk/program/gratis-foredrag.
Man kan læse mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk
Der bliver truffet alle de nødvendige forholdsregler i forbindelse med corona-smitten.