Til Udviklingskonferencen 2023, som i år fandt sted i Arena Næstved, uddelte Sjællands Udviklingsalliance 3 priser: LEVE-PRISEN, SKABE-PRISEN og GRO-PRISEN til en forening, virksomhed, organisation eller en ildsjæl, som på hver deres måde har bidraget til at gøre det attraktivt at leve, skabe og gro på Sjælland og øerne.

LEVE-PRISEN
Sparekassen Sjælland-Fyn præsenterede LEVE-PRISEN 2023 og gav 15.000 kr. til Stine Prüss Petersen, som modtog prisen på vegne af Min Købmand Lyderslev.

Da den lokale købmand i Lyderslev på Stevns fik afslag på et lån til en modernisering af butikken, gik de lokale sammen. De dannede en borgergruppe og tog kontakt til Dagrofa, som har 100 borgerbutikker, hvor borgere er involveret som ejere. Gennem anparter, støttekoncerter og indsamlinger lykkedes det at bevare købmanden.

– Vi ved, at det at have indkøbsmuligheder i et lokalsamfund har en direkte indflydelse på attraktiviteten i området og på huspriserne. Vi vil med LEVE-PRISEN og donationen gerne hylde ildsjælen Stine Prüss Petersen og det enorme arbejde, hun har udført for at sikre, at hendes lokalområde fortsat har en købmandsbutik og dermed er et godt sted at bosætte sig og leve, siger Lars Petersson, initiativtager til og formand for Sjællands Udviklingsalliance og administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn.

– Hvis ikke vi kunne beholde butikken, tror jeg, at byen var døet fuldstændig hen. Processen har haft en betydning for fællesskabet i vores lille by, og jeg håber, at vores historie kan give andre blod på tanden og dermed sikre liv i vores lokalsamfund på Sjælland og øerne, siger Stine Prüss Petersen.

SKABE-PRISEN
DreistStorgaard præsenterede SKABE-PRISEN 2023 og gav 15.000 kr. til Brian Vidtøft Nielsen, som har skabt Kalundborg Kollegiet.

Brian Vidtøft Nielsen er revisor og skattekonsulent i TaxCompany og investerer sideløbende i udviklingsejendomme. Brian har omdannet det tidligere Kalundborg Sygehus til Kalundborg Kollegiet og skabt ungdomsboliger med plads til fællesskab.

– De mange nye uddannelser i Kalundborg har medført et øget behov for ungdomsboliger, hvilket Brian Vidtøft Nielsen har skabt med Kalundborg Kollegiet. Han har omdannet det tidligere sygehus til flotte og billige ungdomsboliger med afsæt i de unges behov og med plads til fællesskab. Vi ved, at det er vigtigt, at der med de gode uddannelsesmuligheder også er ungdomsboliger til de studerende.

Kalundborg Kollegiet er dermed med til at understøtte bosætningsmulighederne lokalt, siger Svend-Aage Dreist Hansen, repræsentant i Sjællands Udviklingsalliance og partner i DreistStorgaard, og fortsætter:

– Vi vil med SKABE-PRISEN og donationen gerne hylde ildsjælen Brian Vidtøft Nielsen for at have skabt Kalundborg Kollegiet og været med til at sikre, at de studerende nu kan skabe deres egen fremtid.

– Der sker virkelig meget i Kalundborg, og den udvikling ville jeg gerne være en del af. Kalundborg Kollegiet er et godt eksempel på samarbejde mellem det offentlige og private, og jeg håber, at det kan inspirere til endnu mere samarbejde på tværs, så vi sammen kan skabe mere udvikling, siger Brian Vidtøft Nielsen.

GRO-PRISEN
Andel præsenterede GRO-PRISEN 2023 og gav 15.000 kr. til Thorsbjerggaard.

Thorsbjerggaard er beliggende få kilometer fra Skælskør og er Skandinaviens største producent af spisemajs og Danmarks største leverandør af græskar.

– Vi vil med GRO-PRISEN og donationen gerne hylde virksomheden Thorsbjerggaard og deres evne til at gro grøntsager, som skaber energi til at leve livet. Deres passion for græskar har betydet, at der nu afholdes en særlig græskarfestival i Skælskør, der fremmer fællesskabet omkring at spise det, man gror.

På den måde bidrager Thorsbjerggaard til at gøre Sjælland og øerne til et attraktivt sted at leve, skabe og gro, siger Jens Stenbæk, repræsentant i Sjællands Udviklingsalliance og bestyrelsesformand i Andel.

– Vi er stolte over de fantastiske råvarer, som regionen har at byde på. Da vi begyndte at dyrke græskar, var de ikke udbredt i Danmark, men de er en fantastisk spise, og det ville vi gerne lære danskerne, så derfor støttede vi også op om en græskarfestival. Der er få ting, der kan bringe mennesker sammen, som mad, siger Christian Duus Olesen, Thorsbjerggaard.

Udviklingskonferencen 2023 – Sjælland og øerne på forkant
Sjællands Udviklingsalliance er etableret af Sparekassen Sjælland-Fyn og Region Sjælland med det formål at sætte turbo på udviklingen på Sjælland og øerne, så området også i fremtiden er er et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed. Sjællands Udviklingsalliance består af en række repræsentanter fra det offentlige og det private, som alle vil hjælpe med at skubbe på udviklingen via deres respektive netværk.

For at hjælpe udviklingen på vej afholdt Sjællands Udviklingsalliance ”Udviklingskonferencen 2023 – Sjælland og øerne på forkant”. Målet var at samle personer på tværs af offentlige institutioner, private virksomheder, brancher og sektorer til en konference, der både gav ny viden og mulighed for at udvide sit netværk, så vi sammen forløser det store potentiale, der er for Sjælland og øerne.

Pressefoto