Hvad får man, når man lader håndværkere blander 3500 m3 beton, 510 ton stål, 3727 ton færdige betonelementer og en grund på 10.000 m2? Svaret er en stor og topmoderne svømmehal. 

Næstved nye svømmehal er det seneste år vokset op af jorden i den nye bydel på Stenlængegårdsområdet. Torsdag var det en glad borgmester, der kunne byde velkommen til rejsegildet. 

– I dag var vi samlet under taget i den nye svømmehal, og jeg tror, at det blev tydeligt for os alle, hvor stor vores svømmehal bliver. Jeg er sikker på, at både elitesvømmere, morgenfriske motionister og familier i mange år fremover vil få sved på panden og gode oplevelser med hjem fra Næstveds nye svømmehal, fortæller Carsten Rasmussen og fortsætter: 

– Det er en fornøjelse at følge med i det gode håndværk, og det ser jeg hver gang, jeg besøger byggeriet. Vi har et virkelig velfungerende samarbejde med entreprenøren og hele teamet bag. Med rejsegildet markerer vi, at Næstveds nye, store svømmehal er rigtig godt på vej. 

Rejsegildet er en gammel tradition, der markerer, at et byggeri er nået til et vigtigt punkt, hvor murene står færdige, bjælkelaget er lagt og tagkonstruktionen rejst. Byggeriet af svømmehallen er nået lidt længere, end det traditionelt er, når man holder rejsegilde. Det skyldes adgangsforhold på byggepladsen. 

En svømmehal med fokus på bæredygtige valg
Den kommende svømmehal ligger kun to kilometer fra Næstved centrum på Stenlængegårdsområdet ved Næstved Nord Station. Svømmehallen er en del af en helt ny bydel på et område på 120 ha (svarende til 181 fodboldbaner). Når området er udbygget, vil der være mellem 800 og 1000 nye hjem og en masse smuk natur.

Når de glade badegæster ligger og plasker rundt i et af svømmehallens bassiner, kan de kigge op mod loftet, der bliver båret af 17 smukke, limtræsbjælker. Det miljømæssige aftryk ved at bruge limtræsbjælker er ca. 1/3 i forhold til en betontagkonstruktion.

På taget af den nye svømmehal bliver der lagt solceller, som kan dække op mod 1/3 af svømmehallens eget elforbrug. 

Velafprøvede løsninger giver en svømmehal med lang levetid
Det er Morten C. Henriksen A/S, der er totalentreprenør på byggeriet. De har haft maskinerne på pladsen i mere end et år. 

– Vi har mellem 35 og 60 folk gående på byggepladsen hver dag. Det er spændende at være med til at løfte så stor en opgave med betydning for mange mennesker i et stort geografisk område. Vi er glade for samarbejdet med Næstved Kommune, hvor vi har en god dialog om alt fra hverdagens små udfordringer til de store linjer, siger administrerende direktør for totalentreprenør Morten C. Henriksen, Hans-Erik Jensen.

Næstveds nye svømmehal er bygget på velafprøvede løsninger, som har en lang levetid. Det gælder for eksempel bassinerne, som er beton beklædt med fliser. 

– Vi holder tidsplanen på kommunens største anlægsprojekt, og når de dygtige håndværkere snart lukker bygningen, så er vi ikke så vejrafhængige længere, og så tager det indvendige arbejde fart. Det varer ikke længe, før flisemurerne rykker ind. Det næste mere end halve år skal de lægge de 260.000 fliser, som skal til for at bygge en flot svømmehal af høj kvalitet, siger borgmester Carsten Rasmussen.  

Der er brugt 3500 m3 beton til at støbe vægge, bassiner og terrændæk på stedet. Der er brugt 510 ton stål til armering af de forskellige konstruktioner, og der er leveret færdige betonelementer svarende til 3727 ton, det tungeste element vejer 36 ton.

Om svømmehallen
Det samlede byggeri med udearealer spreder sig over et område på 10.000 m2. Selve svømmehalsbygningen har omkring 5.500 m2. 

Den nye svømmehal kan have 630 besøgende i timen og i alt 300.000 om året. 

Besøgende kan se frem til:
– Sportsbassin: 50 meter, 8 baner 
– Motionsbassin: 25 meter, 4 baner 
– Varmtvandsbassin: 90 kvadratmeter 
– 3 morskabsbassiner: 150 kvadratmeter inkl. bassin med modstandsdysser
– Vandrutsjebane: 80 meter lang og sidder udvendigt på bygningen og ender i et selvstændigt ”bassin” kaldet landingskar
– Sauna i omklædningsrum
– Fællesområde med sauna, dampsauna og infrarød sauna i forbindelse med varmtvandsbassinet
– Udspring: 1-meters og 3-meters vippe og 5-meters platform
– Café 

De mange og store bassiner betyder, at svømmehallen vil være blandt de største i Østdanmark, når det kommer til vandoverflade. 

Læs mere om svømmehallen her: www.naestved.dk/svøm 

 

Fra venstre ses: Kim Hjorth Richter, projektleder Næstved Kommune; Bo Vincentsen Saaek, projektchef for EMCH; Jens Dentov, afdelingschef i produktionen hos EMCH; Hans-Erik Jensen, administrerende direktør for totalentreprenør Morten C. Henriksen (EMCH); Carsten Rasmussen, borgmester Næstved Kommune; Kim Christoffersen Dawartz, chef for Center for Kultur og Borgerservice; Andreas Pourkamali, formand for Kultur og Idrætsudvalget. Pressefoto