Midt- og Vestsjællands Politi uddelte tirsdag eftermiddag dusører til 19 borgere i alderen 10-60 år som påskønnelse for resolut og modig handling, heriblandt en 52-årig mand fra Næstved.

Den 23. august 2023 kørte den 52-årige ad Østre Ringvej i Roskilde i sin lastbil. Han bemærkede en modkørende lastbil og da de var ca. 25 meter fra hinanden, faldt en 1 tons tung grab ned i den 52-åriges vognbane. Kranarmen og grabben blev trukket over asfalten i ca. 20 meter, og grabben endte med at løsrive sig og lande på cykelstien alt imens hydraulikolie flød ud over vejbanen. Den 52-årige overvejede et kort overblik at undvige til højre, men da han i bakspejlet så en personbil bag ham, vurderede han hurtigt, at det var bedre, at hans lastbil blev ramt end personbilen. Han bremsede hårdt op, og kranarmen rammer lastbilen og ikke personbilen.

Den 52-årige er blevet tildelt en dusør for sin uselviske handling og kæmpe overskud ved at læse den farlige situation og forhindre, at personbilen blev ramt.

Overrækkelsen af dusørerne foregik på politistationen i Roskilde, hvor den enkelte dusørmodtager blev hædret af politidirektør Jørgen Bergen Skov foran de fremmødte og fik hørt begrundelsen for at modtage dusøren. Dusøren består af et beløb på 1.000 kr. samt efterfølgende overrækkelse af et diplom som minde om hæderen.

Sådan bliver man indstillet til en dusør
Borgere bliver som hovedregel indstillet til dusør af typisk en politiansat, som har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en borger har gjort en ekstraordinær indsats og derfor bør hædres. Indstillingen vurderes herefter ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden den endelige beslutning om tildeling af en dusør tages.

Kilde

Foto: ABW