Byrådet i Næstved Kommune har netop godkendt en ny klimaplan. Målet er, at Næstved bliver CO2-neutral i 2050 og nedbringer sin CO2 med 70 procent inden 2030.

Solceller, vindmøller, ladestandere til elbiler, skovrejsning, mere fjernvarme, kommunale elbiler- og busser, energiforbedringer i kommunale bygninger og flere klimavenlige virksomheder.  

Det er nogle af de tiltag, der skal sikre, at Næstved Kommune bliver mere grøn. De mange forskellige klimavenlige handlinger er beskrevet i Næstved Kommunes nye klimaplan, som byrådet netop har vedtaget.

Sammenlignet med 1990 skal hele 70 procent af kommunens CO2-udslip være mindsket i 2030, så Næstved Kommune bliver CO2-neutral senest i 2050.

Alle kan hjælpe

Formand for Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget Rune Kristensen glæder sig over den nye klimaplan:

– Vi kan alle sammen mærke klimaet – når somrene bliver tørrere og vintrene vådere. Og vi lægger mærke til klimaet, når monsterregn belaster vores kloakker, og kystnære områder oversvømmes. Derfor glæder jeg mig over, at Næstved Kommune nu tager endnu et vigtigt skridt i den grønne retning, siger Rune Kristensen, som håber, at borgere og virksomheder i Næstved Kommune også vil bakke op.  

– Vi renoverer de kommunale bygninger, så der ikke fyres for gråspurvene, og i den kommunale bilpark bliver benzinbilerne erstattet med elbiler. Samtidig inspirerer vi borgere og virksomheder til at ændre vaner og adfærd, så vi alle sammen kan bidrage til at finde CO2-besparelser.

Tre tips til at blive mere klimavenlig

Tag cyklen eller offentlig transport

Start de gode vaner, mens vejret er godt. I Næstved Kommune foregår 34 % af turene på 0 – 2 km i bil. Når afstanden er 3 – 5 km, udgør bilturene hele 73 %.

Måske er der potentiale for en cykeltur i det gode vejr. Måske er det muligt at cykle til toget eller bussen.

Køb lokal mad i sæson

Fødevarer, som produceres lokalt, har kortere transport, hvilket sparer CO2. Hvis du vil hjælpe klimaet yderligere, kan du vælge at spise mindre kød eller skifte oksekødet ud med danske skaldyr, fisk eller kylling.

Spar på dit strøm- og varmeforbrug

Selvom vejret er varmt, og strømmen er billig, har dit forbrug fortsat betydning for CO2-udledningen. Prøv at fastholde de gode vaner fra vinteren. Så er det også nemmere, når strømmen og varmen igen bliver dyrere.

Sådan vil Næstved Kommune nedbringe CO2

I 2023 skal Næstved Kommune have sparet knap 270.000 tons CO2 pr. år sammenlignet med udslippet i 2019. Det svarer til en reduktion på 70 %.

Det kan kommunen nå ved at spare knap 104.000 tons CO2 gennem mere vedvarende energiproduktion, primært solcelleparker. Målet er at blive CO2-neutrale i vores elforbrug i 2030.

Når det gælder varmeforbrug, kan der spares 42.000 tons CO2 ved at udbrede fjernvarmen, omstille til grøn fjernvarmeproduktion, omstille varmekilderne i områder uden fjernvarme – fx oliefyr og arbejde for energibesparelse i bygninger.

Der kan spares omkring 3.000 tons CO2 årligt ved at hjælpe virksomheder med grøn omstilling, herunder at virksomhederne reducerer deres CO2-udslip fx gennem én-til-én-møder med virksomhederne.

På transportområdet kan der spares omkring 38.000 tons CO2 om året blandt andet gennem opstilling af ladestandere og omstilling af den tunge transport. Det handler om at styrke mulighederne for, at borgerne skifter bilen ud med en elbil, cykel eller kollektiv transport.

Næstved Kommunes muligheder for at påvirke CO2-udslippet fra landbruget er begrænset til facilitering af udtagning af lavbundsjorde og bidrag til opstilling af biogasanlæg på egnede arealer. Herved kan der reduceres med godt 52.000 tons CO2 om året.

Landsdækkende samarbejde

Ligesom de fleste andre kommuner i landet har Næstved Kommune nu en DK2020 klimaplan, der lever op til kravene i det landsdækkende samarbejde ”DK2020-klimaplaner for hele Danmark”, som bl.a. den grønne tænketank Concito står bag.

Det landsdækkende samarbejde fortsætter under det nye navn ”Klimaalliancen” – nu med fokus på implementering af kommunernes klimaplaner. Bag klimaalliancen står KL og de fem danske regioner.

Læs mere om Klimaalliancen her: https://www.kl.dk/forsidenyheder/2023/april/kommuner-og-regioner-danner-fortrop-i-klimakampen/

Næstved Kommune har 17 el-busser, som kører i bymidten. Pressefoto