Hamburger Ratsmusik og Theatre of Voices er på turné i Tyskland og Danmark i anledningen af komponisten Heinrich Schütz’ 350-års dødsdag her i november 2022.

I anledningen af komponisterne Moritz af Hessens 450-års fødselsdag og Heinrich Schütz‘ 350-års dødsdag er Theatre of Voices og Hamburger Ratsmusik gået sammen om at give koncerter på en rejse fra Dresden til København i Heinrich Schütz‘ fodspor. Turnéen begynder i Bad Köstritz, hvor Schütz blev født i 1585. Videre til Weißenfels, hvor han voksede op og naturligvis til Dresden, det sted, der nok havde størst betydning for ham igennem stort set hele hans liv, og hvor han også er begravet. Med ophold i Magdeburg, Hamburg og Nordtyskland går turen videre til Danmark, med koncerter de steder, man må formode, Schütz opholdt sig på sine rejser til København, blandt andet kommer turnéen altså også til Næstved, som var et naturligt stop på vejen til København dengang.

Christian d. IV. én af 1600-tallets store musikelskere, lykkedes to gange med at få hentet den ”allerbedste tydske kompositør” fra Dresden til København, hvor Heinrich Schütz blev betroet rollen som overhofkapelmester. Christian IV. bekostede et kæmpemæssigt hofkapel, der i en periode talte 61 musikere og 23 trompetister, hvis herkomst fra hele Europa garanterede den ypperste musikalske kvalitet. Fra England hentedes ikke blot de bedste sangere, men også lutspilleren John Dowland. Omvendt blev de unge danske talenter sendt til Italien, hvor de så skulle videreuddannes.

Schütz‘ kollega i Dresden, komponisten Michael Praetorius, forærede Kongen et eksemplar af sit første værk, “Motectae et Psalmi“ fra 1607, som han forsynede med en håndskreven dedikation. Ud over forskellige fadderskaber delte Christian IV. og hans samtidige, Moritz Landgreve af Hessen, påskønnelsen af nogle af disse betydningsfulde musikere.

Turnéprogrammet indeholder, side om side med værker af Schütz og Moritz af Hessen, kompositioner, som blev skrevet af deres samtidige kollegaer: Begges Magnificat-kompositioner suppleres således med uddrag fra Praetorius‘ Motetter, værker af Dowland og Brade samt nogle madrigaler af de danske mestre Mogens Pedersøn og Hans Nielsen.

Herlufsholm Kirke
Torsdag d. 10. november 2022 kl. 19.30
Billetter kan bestilles på www.nemf.dk eller købes i døren

Pressefoto