I årets første måneder tager Næstved Bibliotek og Borgerservice familien som tema op til revision. Her kan du blive lidt klogere på både din egen familie og familien helt generelt, når de gennem udstillinger og foredrag undersøger familiens fundament.

Familien er under hastig forandring, og holdningerne i dagens Danmark er delte om, hvad familien er og bør være. Læs med her og få en smagsprøve på, hvad du har i vente og se, hvor du løbende kan holde dig opdateret.

Alle har en familie

Det virker måske lidt overflødigt at stille spørgsmålet: hvad betyder familie?

Levende eller død, tilvalgt eller fravalgt, elsket eller hadet, så har vi alle en familie. Vi har en holdning til den og endda stærke følelser om den… husk blot tilbage på julens mange familiekomsammener! Vi bruger ordet ”familie” i vores daglige tale. Ja, familien sniger sig ind i næsten enhver sammenhæng.

Alligevel har vi dybt forskellige forestillinger om, hvad den er og bør være. Tænk engang, betyder familie det samme for dig som dine forældre eller bedsteforældre?

Dét kan du glæde dig til

I løbet af januar, februar og marts måned 2022, tager vi snakken – på tværs af generationer og holdninger – på Næstved Bibliotek og Borgerservice. Her vil du kunne gå på opdagelse i skiftende udstillinger og deltage i foredrag, som undersøger forskellige facetter af familielivet.

Noget for enhver smag

Der vil være noget for enhver smag; for nysgerrige børn og deres familier, dem med stærke holdninger og alle jer, der ikke kan få nok af slægtsromaner og familiedramaer.

Følg med på vores Facebook-, Instagram- og hjemmeside, hvor vi løbende vil annoncere forskellige foredrag, formidle den nyeste og mest spændende familie-litteratur og dele interessante indsigter om familielivet med jer! De forskellige arrangementer kan også ses i de lokale aviser.

Indtil for kun få årtier siden var far-mor-børn-konstellationen det mest almindelige billede på, hvad en familie var og burde være. En kernefamilie. Fundamentet for sammenhængskraften i vores samfund.

I dag er virkeligheden en anden. Ganske vist er far-mor-børn stadigvæk den mest almindelige familieform – både ude i de faktiske og fiktive hjem, der bebos af legesyge børn. I Danmark var der i 2021 hele 434 327 familier med samboende par af forskelligt køn*.

Normen for, hvad en familie bør være, er derimod under hastig forandring. Mor-mor-børn- eller far-barn konstellationer er mere almindelige og accepterede i dag. Eksempelvis var der i 2021 i Danmark 1623 familier med samboende par af samme køn*.

Slægtskab, ægteskab eller partnerskab behøves dog ikke være et kriterie. Hvad med de fællesskaber, vi selv vælger, og som over tid vokser sig så stærke, at de beskrives som familier? Familien er uden tvivl under forandring. I de kommende måneder bliver der rig mulighed for at dykke ned i emnet på Næstved Bibliotek og Borgerservice.

* https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/borgere/husstande-familier-og-boern/husstande-og-familier

Foto: ABW