Fra torsdag den 4. november til torsdag den 6. januar udstiller den lokale kunstner Lotte Nørgaard Nielsen sine ”blå” billeder på Glumsø Bibliotek.

Som folkeskolelærer er man omgivet af kreative mennesker. Og det var også her, at Lotte Nørgaard Nielsen, gennem en kollega, fik interesse for de ”blå” billeder.

– Jeg startede på cyanotype omkring 2018. Det er en tidlig form for billedfremkaldelse, som i sin tid blev brugt til at fremstille arbejdstegninger, også kaldet ” blueprint”, da det var en billig og hurtig måde at lave kopier på, fortæller Lotte Nørgaard Nielsen.

En enkel og magisk proces
– Processen er forholdsvis enkel. Man tager et stykke akvarelpapir, hvorpå man påfører cyanovæsken. Derpå lægger man en plante eller et negativ, som nu lægges ud i solen til væsken bliver brun. Derefter fjernes planten/negativet, og man skyller papiret i rent vand. Så bliver billedet ”fremkaldt”, fortsætter kunstneren og tilføjer, at det virker helt magisk.

Lotte Nørgaard, som bor i Karrebæksminde, har valgt kun at udstille billeder med motiver af planter. Og på nogle af motiverne har hun tegnet med ”guld” for at fremhæve, både den specielle blå farve, samt det organiske mønster, der fremkommer ved denne proces.

Se mere på: Facebook: Lotte Nørgaard Nielsen og Instragram: @lotte.nn

Udstillingen på Glumsø Bibliotek kan ses i bibliotekets åbningstid.

Fakta: Cyanotype er en gammel fotografisk teknik, som resulterer i en rig blå farve, med en blanding af jernforbindelser (kaliumfericyanid og ferriammoniumcitrat) til en foto-emulsion. Når blandingen udsættes for UV-lys og vaskes i vand, oxiderer det og skaber den smukke preussiske blå farve.

Blå blomster skabt via en forholdsvis enkel proces. Foto: Lotte Nørgaard Nielsen.