Under coronanedlukningen var der på litteraturområdet tryk på den digitale formidling ved Næstved Bibliotek og Borgerservice og der afholdtes i maj måned en succesfuldt onlineforedrag med Iben Mondrup om Tabita. Et foredrag som egentlig skulle have været på den aflyste ordfestival: Næver Ending Stories i august.

Men nu kan man heldigvis så småt begynde at holde ”rigtige” forfatterforedrag igen – dog med fokus på at overholde coronaretningslinjerne – og de har den store fornøjelse at kunne sige velkommen i fysisk, levende live til Iben Mondrup igen. Denne gang under navnet: Waiting for Næver Ending Stories, som optakt til næste års festival, som er planlagt til at blive afholdt d. 9.-10. maj 2021.

Foredraget foregår torsdag d. 10. september kl. 18.30. Iben Mondrup går på scenen kl. 19 og som optakt kl. 18.30 vil der være oplæsning af den tidligere elev fra forfatterlinjen på Talentskolen i Næstved, Emil Kjær Voss, som læser op fra sit nye romanmanuskript. Arrangementet slutter klokken 20.30.

Der er kun 90 pladser pga. coronarestriktioner. Billetterne er til gengæld gratis, så det gælder nok om at være hurtig om at få sin billet. Den kan hentes på bibliotekets hjemmeside www.naesbib.dk. Der vil på bibliotekets store scene være afstand mellem enkelte grupper af deltagere, så man kan overholde afstandskravene.

Iben Mondrup har med romanen Tabita virkelig fået sit folkelige gennembrud. Den har været på bestsellerlisterne siden sin udgivelse i starten af året. Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, og det gør hendes optrædener nærværende og levende.

Mere om Tabita

Tabita handler om et dansk ægtepar, som i slutningen af 1960’erne er på et ophold i Grønland, hvor manden er bestyrer af den lokale butik og kvinden tydeligvis føler sig malplaceret i det barske, mørke miljø. Det viser sig desuden hurtigt at de ikke kan få børn. Deres grønlandske hushjælp giver dog lidt trøst i form af sin nyfødte søn Vitus og storesøster Tabita, som i højere og højere grad, på lidt særegen vis, medbringes til det daglige arbejde. Det er tydeligt at der er et skævt magtforhold, som i sidste ende resulterer i at ægteparret adopterer de to børn og tager dem med ”hjem” til Humlebæk i Danmark.

Det er naturligvis ikke uproblematisk for nogle af parterne, hverken moderen, de ”nye” forældre eller børnene. I Tabita skrives fra alles synsvinkel og romanen udvikler sig nærmest til en ”familiegyser”, som tiden går og børnene bliver ældre, og via de fremragende personskildringer afsløres der snigende hændelser i fortiden, der påvirker de enkelte personer og deres samliv. Tabita er en af de helt særlige hjerteskærende romaner, som efter al sandsynlighed vil sidde i din krop efter endt læsning i lang tid.

Mere om Iben Mondrup

Iben Mondrup er født i Danmark, men er opvokset på Grønland. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er Iben Mondrup yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.
Tilbage i 2003 dimitterede hun som billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og hun har dermed en mastergrad i Kunstteori og formidling. I 2009 debuterede hun som forfatter med romanen “Ved slusen”.

Iben Mondrups gennembrudsroman er “Godhavn” (2014), som hun fik DR Romanprisen for i 2015. Derudover er hun forfatteren bag “En to tre – Justine” (2012), “Store Malene” (2013) og “Karensminde”(2016) og “Vi er brødre” (2018). Det er gennemgående for Iben Mondrups romaner, at hun bruger Grønland som et litterært virkemiddel, hvilket afspejler hendes opvækst.

Om Emil Kjær Voss

Til foredraget den 10. september på biblioteket er Talentskolens forfatterlinje repræsenteret ved Emil Kjær Voss, som var elev fra 2016-2018. Emil har udgivet to digtsamlinger på forlaget Antipyrine: debuten Metrolyde fra brystet i 2017 og Grillstriber i 2019. Han har oversat svenske Jonas Grens digtsamling, Overalt skal jeg være i centrum (Antipyrine 2019), og her til efteråret udkommer hans oversættelse af Ulf Karl Olov Nilssons Barndomstolen/Barnets domstol på forlaget Tredje september. Emil har før Talentskolen været elev på den svenske forfatterskole på Biskops Arnö ved Stockholm. Emil vil givetvis læse op fra et igangværende og omfangsrigt romanmanuskript.

Om Talentskolen – Dansk Center for Kunstnerisk Talentudvikling

Talentskolens forfatterlinje tilbyder ambitiøse skrivende i alderen 16-30 år et toårigt undervisningsforløb i skrivekunst.

Tid og sted

Torsdag d. 10. september kl. 18.30-20.30

Pris og tilmelding

Gratis, tilmelding på www.naesbib.dk
Waiting for Næver Ending Stories arrangeres med støtte fra Mærk Næstved.

Pressefoto