Et nyt millionprojekt skal styrke danske virksomheders sociale ansvar og hjælpe flere udsatte borgere i job – og hos Frede Andersen & Søn i Næstved er man med på vognen.
88 millioner kroner. Det er det beløb Den Europæiske Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har bevilget til projekt ”Arbejdskraft nu og til fremtiden”.
Indsatsens hovedformål er at gøre det lettere og mere meningsfuldt for virksomheder at åbne dørene for medarbejdere, som ellers kan have svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
– Projektet handler om at bygge bro mellem virksomhedernes behov for arbejdskraft og de kompetencer, som ledige på kanten af arbejdsmarkedet allerede har – eller hurtigt kan udvikle, siger Anne Brændbyge, seniorkonsulent i videnshuset Cabi og projektleder for indsatsen i Region Sjælland.
Cabi har det overordnede ansvar for den landsdækkende indsats, og på Sjælland løfter de opgaven i samarbejde med ZBC, der som er en af Danmarks største erhvervsskoler er med til at opkvalificere arbejdspladserne til at tage imod de ledige, som projektet er målrettet.
Projektet skal hjælpe virksomhederne med at identificere konkrete opgaver, som kan løses af ledige – fx ved at nedbryde stillinger i delopgaver. Målet er, at over 200 ledige skal matches med virksomheder i Region Sjælland i løbet af projektets treårige løbetid frem mod 2027.
Positive erfaringer fra Næstved
En af de virksomheder, der allerede viser vejen, når det kommer til at ansætte ledige på kanten af arbejdsmarkedet, er transportvirksomheden Frede Andersen & Søn i Næstved. De samarbejder allerede med Cabi i flere sammenhænge.
– Socialt ansvar er en del af vores DNA. Det handler ikke om velgørenhed, men om at se potentialet i mennesker – også dem, der har brug for ekstra støtte eller en anderledes vej ind i arbejdslivet, siger Karina Frederiksen, HR- og lønchef hos Andersen Gruppen.
Virksomheden har haft succes med at integrere personer med særlige behov og har oplevet positive effekter på både arbejdskultur og trivsel:
– Når vi arbejder med mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet, oplever vi faktisk en større forståelse og rummelighed i hele medarbejdergruppen. Det skaber en bedre kultur – og vores sygefravær ligger i dag på under tre procent, forklarer hun.
Karina Frederiksen mener, det er noget, flere virksomheder skal tage til sig.
– Jeg tror, at mange virksomheder bliver nødt til at tage socialt ansvar i fremtiden – Det behøver ikke være svært at tage socialt ansvar Selv små skridt kan gøre en forskel. Alting tæller, siger hun.
Samarbejde mellem uddannelse og erhvervsliv
Også hos ZBC er man engageret i den nye indsats. Med adresser i syv byer og et bredt udbud af erhvervsuddannelser er ZBC en central aktør i den lokale indsats for at styrke adgangen til arbejdsmarkedet.
– Vi ser et stort potentiale i at kombinere uddannelse, vejledning og virksomhedspraktik – særligt for dem, som har brug for en ekstra hånd ind på arbejdsmarkedet, siger Jan Bagge, vicedirektør på ZBC.
ZBC deltager som regional partner i projektet og skal være med til at skabe fleksible og inkluderende overgangsforløb fra skole til job.
– Det er et vigtigt stykke arbejde, som vi er glade for at bidrage til – både lokalt i Region Sjælland og som en del af den landsdækkende indsats. Det handler om at hjælpe mennesker med at få foden indenfor og give dem en reel mulighed for at lykkes, siger han.
Et arbejdsmarked med plads til alle
De 88 millioner kroner skal over de næste tre år omsættes til konkret effekt ude i virksomhederne.
Ambitionen er at skabe strukturelle forandringer og vise, at social inklusion og forretningsbehov ikke er hinandens modsætninger – men tværtimod kan gå hånd i hånd.
– Virksomheder kan sagtens finde ny arbejdskraft ved at tænke lidt anderledes. Ved at fokusere på opgaver i stedet for faste stillingsbeskrivelser, kan man inkludere medarbejdere med forskellige forudsætninger – og samtidig styrke sin forretning, siger Anne Brændbyge.
