For første gang nogensinde lykkedes det for Herlufsholm at vinde den prestigiøse pokalturnering for de sjællandske kostskoler i fodbold. De skete, da skolens pigehold tirsdag besejrede Stenhus med 10-2 i finalen, og dermed skrev sig ind i historiebøgerne på landets ældste kostskole.

De sjællandske kostskolers pokalturnering i fodbold blev stiftet tilbage i 1922 for skolerne Herlufsholm, Sorø, Stenhus, Birkerød, Rungsted og Haslev. Da der dengang kun var muligt for drenge at gå på kostskolerne, gik der yderligere 60 år, før pigerne kom på banen i 1980’erne.

De første mange år var der ikke nogen pokal til vinderne af pigernes turnering. Først da Birkerød Gymnasium efterhånden etablerede sig som det dominerende hold, besluttede de i 2003 at skænke turneringen en pokal – formentlig i den tro, at den kunne blive stående i det nordsjællandske for evigt. Pokalens indgraveringer viser da også, at denne selvsikkerhed ikke var helt ubegrundet, for Birkerød har siden vundet 11 af de 15 udgaver af kostskolernes pokalturnering for piger. Derfor er det også en stor glæde og ære for Herlufsholm, at skolens navn nu også får plads i rækken på det flotte trofæ med de store ører.

Fortjente vindere
Årets slutspil blev afviklet den 30. april på netop Birkerød Gymnasium, som var forsvarende mestre. Her mødtes de fire finalister for at afgøre det hele i semifinaler og en finale, der som regel overværes af mange af værtskolens elever.

Herlufsholms piger havde i semifinalen udfordringen af at skulle møde de forsvarende mestre fra Birkerød, som desuden kunne nyde godt af hjemmebanefordelen. Desværre blev det ikke den store fest for hjemmepublikum, da Herlufsholms piger uimponerede gik til opgaven og sikrede sig finalepladsen med en sejr på 4-0.

Det resultat vendte op og ned på favoritværdigheden i finalen, hvor vinderne fra 2016; Stenhus Gymnasium, ventede. Herlufsholm leverede en ren brandkamp og viste sig så overlegne, at det snart kun var et spørgsmål om sejrens størrelse. Kampen endte med et nærmest eventyrligt resultat på 10-2, og så kunne jublen bryde ud hos de sejrende piger og anfører Mathilde From fra 3.a kunne løfte pokalen for første gang i Herlufsholms historie.

Onsdag blev vinderholdet hyldet ved morgensamling i Herlufsholm kirke, hvor pokalen blev vist frem under stor jubel. Alle spillere modtog desuden Gøyeskjoldet i sølv og emalje, som gives for en usædvanlig sportspræstation.