Herlufsholm Skole og Gods
Herlufsholm Allé 170
4700 Næstved
55 75 35 00
rektorkontor@herlufsholm.dk

Søg plads på skolen

Kontakt Herlufsholm

Følg Herlufsholm Skole og Gods på Facebook

En ualmindelig og spændende skole
Solen smilede om kap med is-spisende elever og lærere, da Danmarks ældste kostskole den 23. maj 2018 fejrede sin 453 års fødselsdag. Hvis murstenene kunne tale, ville de fortælle om 453 års omhyggelighed, flid og kundskab. Men Herlufsholm har faktisk eksisteret i 800 år, først som kloster og siden som skole, da Herluf Trolle og hustru Birgitte Gøye stiftede stedet som en kostskole.

”Frygt Gud, gør ret og forlad dig ikke på mennesker”. Birgitte Gøyes ord står skrevet på Skolebygningens ene våbenskjold og møder alle, der kommer til Herlufsholm, hvorved man straks fornemmer historiens vingesus.

Stræber efter mere
Skolen blev stiftet for ædlinge og ærlige mænds børn, dvs. både til børn af adelen og til de børn, der havde lyst og evner til lærdom og dannelse. I dag er ca. 635 elever fordelt på grundskole, gymnasium og International Baccalaureate. Det kan lyde uoverskueligt stort, men klasserne er små med fokus på ro, faglighed og trivsel, og på kostskolen bor de unge mennesker fra hele verden på ni elevgårde med en bosiddende sovesalslærer.

Herlufsholm uddanner elever fra 6. klasse til gymnasiets 3.g. Eleverne kommer fra Næstved og omegn, Danmark og udlandet. ”I rammerne af et fantastisk fællesskab tilbyder vi fagligt udfordrende og personligt udviklende dannelse for de elever, der elsker en traditionsrig hverdag, en aktiv fritid og et internationalt sigte”, skriver Herlufsholm på sin hjemmeside.

Prægtige omgivelser for lærdom
Herlufsholm Gods råder over store områder med skøn natur, hvor eleverne har rig mulighed for at nyde skoven og den nyromantiske park på skolens område, hvor Hvide Bro slår bro over Susåen, der forbinder Herlufsholm med Næstved. Landskabet er ærkedansk med marker og skove, og kirken midt på Herlufsholm vidner ligeledes om en skole dybt forankret i Danmarkshistorien, men Herlufsholm skuer også ud mod verden med en international linje.

Herlufsholm tilbyder nemlig Pre-IB og IB Diploma. IB Diploma-uddannelsen er et to-årigt universitetsforberedende program, der er internationalt anerkendt, og hvor der udelukkende undervises på engelsk. Som forberedelse hertil udbydes Pre-IB, som gør eleverne klar til den krævende IB-uddannelse.

Guldregn, blå uniformer, mørkerød brokade
I maj skinner solen på blå perlehyacinter og elevernes blå uniformer. ”Guldregn hælder sig ud over dammen bag flagpladsen, man hører lyden af springvandets rislen, og det dufter mildt. I baggrunden hæver Herlufsholm sig i luften og blusser mørkerød som strålerne ved solopgang. Her er alting dybt farvet. Blåt, hvidt, gult og rødt, alle de farver, man genfinder i skolens våbenskjold”, skrev Kasper Støvring i Dit Næstveds portræt af skolen ved 450 års jubilæet, hvor Dronning Margrethe deltog.

Majestætens blik følger alle, der er så heldige at besøge festsalen på Herlufsholm. Udsmykningen af loft og vægge er udført i 1871 af G.C. Hilker, på væggene hænger malerier af forstandere gennem årene, og midtfor hænger Thomas Kluges Rembrandtske portræt af Dronning Margrethe II i mørkerød brokade med perler og pels.

 

premiumpartner

Del på sociale medier