Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Vores urolige klode

marts 19 19:00 - 21:00

Lektor i geofysik Bo Holm Jacobsen fortæller om jordskælv og tsunamier og menneskets kamp for at forudse dem. Det sker tirsdag den 19. marts 2019 ved et foredrag, der livestreames fra Aarhus Universitet til Bio Næstved i samarbejde med Næstved Bibliotek.

Trods menneskets magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung og frugtbar og afslører detaljer om Jordens dybe indre.

I en verden hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler, som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur.

Lyt til et jordskælv
Lektor i geofysik Bo Holm Jacobsen fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet viser, hvordan computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere, når jordskælvet faktisk går i gang, og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne, hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: kan man høre, om Jorden er smeltet indeni? Du vil få at se, hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv.

Forskning for alle
Næstved Bibliotek og Bio Næstved er gået sammen om at være vært for en række naturvidenskabelige foredrag. Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab har du mulighed for at komme tæt på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Foredragene livestreames fra Aarhus Universitet til en lang række byer i Danmark og udlandet. Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Foredraget finder sted tirsdag den 19. marts kl. 19.00-21.00. Der er gratis adgang. Tilmelding på Bio Næstveds hjemmeside: http://www.bio12345.dk/program/gratis-foredrag

Læs mere om foredragsrækken på bibliotekets hjemmeside www.naesbib.dk og på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Detaljer

Dato:
marts 19
Tidspunkt:
19:00 - 21:00

Sted

Bio Næstved
Kattebjerg 5
Næstved, 4700 Danmark
+ Google Map