Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Udstilling: Børn i Oman

6. november 2018 - 30. november 2018

Fra tirsdag den 6. november til fredag den 30. november udstiller journalist og foredragsholder Hussein Shehadeh ca. 30 farvefotos fra Oman i Golfområdet på ydersiden af X-rummet på Næstved Bibliotek.

– Oman ligger ved sydspidsen af den arabiske halvø. Det er syv gange så stort som Danmark med en befolkning på 2,5 millioner indbyggere. Det mest bemærkelsesværdige ved Omans nyere historie er den begivenhed, der fandt sted den 23. juli 1970, da den nuværende hersker, Sultan Qaboos, kom til magten ved et fredeligt kup, hvor han fjernede sin stokkonservative far fra tronen. Før Qaboos kom til magten var Oman et meget tilbagestående land, sammenlignet med sine nabolande. Social- og sundhedssektoren var i meget dårlig stand, og der var kun to grundskoler i hele landet og tre kilometer asfalteret vej, fortæller Hussein Shehadeh, som er aktuel med fotoudstillingen, “Børn i Oman” på Næstved Bibliotek.

Arabiens fortryllede hjørne
Siden er der sket meget i Oman, et land der også kaldes “Arabiens Fortryllede Hjørne”. Især indenfor områder, som berører uddannelse, sundhed, miljø, kvinde- og børnerettigheder. Grunduddannelse er nu obligatorisk og i dag findes der 1154 skoler i landet med 230.000 elever, hvilket svarer til at 97,7 % af landets børn går i skole, heraf 58 % piger.

Indenfor børnevelfærd og omsorg er der statueret nogle klare regler for at beskytte børnene mod sygdom, analfabetisme, vold, sikkerhed i trafikken, fejlernæring m.m.

Samfundsstrukturen i landet er en harmonisk blanding af forskellige beduinstammer, fiskere og folk, der arbejder i landbruget og indenfor traditionelle håndværk samt turisme og de nye industrier, ofte baseret på petro-kemikalier, så som olie og gas. Fra officiel side har man sat sig fast på at investere i disse børn, da man mener, at olien vil slippe op om et par årtier. Og derved har Oman en beredt, kommende arbejdsstyrke, der kan tilpasse sig de moderne, elektroniske tider.

Hussein Shehadeh, palæstinensisk født og bosat i Danmark siden 1967, har som journalist, filmmand og ikke mindst foredragsholder i årtier formidlet arabiske kultur- og samfundsforhold til danskerne.

Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid.

Detaljer

Start:
6. november 2018
Slut:
30. november 2018

Sted

Næstved Bibliotek
Kvægtorvet 4-6
Næstved, 4700 Danmark
+ Google Map
Hjemmeside:
https://www.naesbib.dk