Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Teater: Hvem spiller ud

12. oktober 2017 20:00

Næstved Teater præsenterer komedien “Hvem spiller ud” med Vendsyssel Teater.

“De kalder mit stykke en komedie..!” Med de ord kom forfatteren til “Hvem spiller ud?” i 1977 stormende ind på det teater i USA, hvor hans stykke havde haft urpremiere aftenen før. “Det er vanvittigt! Nu kommer folk her og regner med, at de skal grine.”

D. L . Coburn havde læst anmeldelser af sit stykke og forstod ikke et ord af dem, idet han mente, at han havde skrevet en tragedie. Den “stakkels” mand måtte affinde sig med, at det bestemt ikke var tilfældet. Rigtig nok handlede hans stykke om alvorlige ting: Alderdom, ensomhed, forfængelighed, fortrængninger, spildte muligheder. Forfatteren havde ikke været sig bevidst om, at alvor og humor kan ligge utroligt tæt på hinanden – og kan være hinandens forudsætninger.

Premierepublikummet derimod, havde valgt at fokusere på, at alvorlige emner kan behandles humoristisk – uden at alvoren dermed går tabt. De havde valgt at se det komiske i det tragiske. Og sådan har publikum oplevet stykket lige siden. Året efter urpremieren modtog “Hvem spiller ud?” Amerikas prestigefyldte Pulitzerpris for bedste teaterstykke. Siden har det morsomme, alvorlige og yderst menneskelige stykke været spillet over hele verden.

Peter Schrøder og Susanne Heinreich i “Hvem spiller ud”. Foto: Benny Rytter.

 Sophia Dupont og Martin Winter – to aldrende mennesker som begge bor på plejehjem, fatter sympati for hinanden. Ingen af dem synes at have andre venner, og de nyder hinandens selskab. Martin tilbyder at lære Sophia at spille Gin Rummy, og de begynder at spille en stribe spil, som Sophia altid vinder. Alt i mens de spiller kort udveksler de tanker om deres fortid og deres familier.

Denne harmløse adspredelse udvikler sig dog efterhånden til et både komisk og grotesk drama, for under det tilsyneladende banale kortspil gemmer sig nemlig betydelige fortrængninger. Hun sminker sin fortid, og han beretter om sine tidligere forretningsmetoder og afslører et næsten ukontrollabelt temperament. Affødt af voldsomme skænderier dukker deres sande personlighed op til overfladen.

“Hvem spiller ud?” er gennemsyret af komiske situationer, men der hviler også en tristesse over historien: To mennesker, som kunne have stor glæde af hinanden på deres ældre dage, forspilder muligheden, fordi de ikke kan give slip på fortiden og på sig selv.

Skuespiller Peter Schrøder, først teaterdirektør og nu kunstnerisk chef på Vendsyssel Teater, har medvirket i flere af Vendsyssel Teaters forestillinger og har instrueret adskillige af dets største succeser. Susanne Heinrich har optrådt på mange af Danmarks største scener og er elsket af publikum på Vendsyssel Teater, hvor hun har medvirket i adskillige forestillinger.

“Hvem spiller ud” er instrueret af Morten Hovman og scenograf er Gitte Baastrup.

Køb billetter her. 

Del på sociale medier

Detaljer

Dato:
12. oktober 2017
Tidspunkt:
20:00

Sted

Ny Ridehus
Grønnegade 10
Næstved, 4700
+ Google Maps
Hjemmeside:
http://www.gkkultur.dk/
Del på sociale medier