Inge Lehmann var verdens første kvindelige seismolog. Fotocollage: Aarhus Universitet

Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns usædvanlige liv og forskningskarriere, når Næstved Bibliotek livestreamer direkte fra Aarhus Universitet. Det sker tirsdag den 9. november klokken 19.00-21.00.

Via livestream viser Næstved Bibliotek en række spændende naturvidenskabelige foredrag fra de dygtigste forskere på Aarhus Universitet – direkte på storskærm. Foredraget Den inderste kerne handler om den danske seismolog, matematiker og jordskælvsekspert Inge Lehmanns liv og forskningskarriere.

Inge Lehmann (1888-1993) studerede blandt andet seismiske trykbølgers hastighedsfordeling i Jordens indre. Hun blev verdensberømt ved at opdage Jordens indre kerne. Tidligere troede man, at hele kernen var flydende, men ved at analysere seismogrammer kunne hun i 1936 fremsætte den skelsættende teori, at der inderst i den flydende kerne er en indre kerne, der har andre fysiske egenskaber end materialet i Jordens andre dele.

Inge Lehmann blev internationalt kendt for sin forskning, før hun blev kendt i Danmark. Da hun i 1950’erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde ydermere til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb.

Forskningsmiljøet var en lukket herreklub
Som verdens første kvindelige seismolog mødte Inge Lehmann meget modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub domineret af hendes chef astronomen Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Hendes karriere og den videnskabelige hæder og anerkendelse tog først fart, da hun blev pensioneret. Som 99-årig udgav Inge Lehmann sin sidste videnskabelige artikel. Hun blev 104 år og døde i 1993.

Ved foredraget vil forfatter Lotte Kaa Andersen give os udpluk af Inge Lehmanns liv og karriere med afsæt i sin biografiske roman om Inge Lehmann “Den inderste kerne”, som udkom i maj 2021. I sin research til bogen har Lotte talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen tidligere kendte til.

Geofysiker David Lundbek Egholm vil redegøre for relevante geovidenskabelige aspekter for at forklare Inge Lehmanns forskningsresultater og deres betydning.
De naturvidenskabelige foredrag er tidligere blevet vist i BIO Næstved, men i efteråret viser vi dem på Næstved Bibliotek.

Den inderste kerne kan opleves tirsdag den 9. november kl. 19.00-21.00. Det er gratis at deltage – tilmelding sker via www.naesbib.dk