Det dansk-tyske initiativ, kultKIT, som Næstved Kommune har stået i spidsen for, lukker og slukker. Næstved Gymnasium og HF, FDF Næstved, Fladså Håndbold og Kobberbakkeskolen er nogle af dem, der har haft glæde af de støttekroner, kultKIT har delt ud.

85 dansk-tyske kultur-, fritids-, uddannelses- og idrætsprojekter på Sydsjælland, Lolland, Falster og i Nordtyskland har modtaget støtte fra det strategiske støtte-initiativ, kultKIT. Det har haft til formål at gøre børn, unge og voksne i Femern Bælt-regionen interesserede i at lære nabosproget og kulturen at kende. Men nu er det slut.

– Kontakten på tværs af Femern Bælt er levende. KultKIT har støttet flere projekter end forventet – på trods af corona-pandemien. Vi er kommet et skridt nærmere den optimale udnyttelse af den kommende, faste forbindelse til Tyskland, siger Jeppe Pers, der er projektleder for kultKIT, Center for Kultur og Borgerservice, Næstved Kommune.

Elever har talt tysk med tyskere

To ud af de tre millioner kroner, som kultKIT har uddelt siden 2018, er gået til aktører i Næstved Kommune, bl.a. til Næstved Gymnasium og HF, FDF Næstved, Fladså Håndbold og Kobberbakkeskolen. De har haft udveksling mellem jævnaldrende tyskere og danskere, en dansk-tysk spejderlejr og diverse håndbold-aktiviteter suppleret med kulturelt indhold.

– Eleverne har aldrig talt så meget tysk, siger Georg Polke, der underviser i Tysk ved Næstved Gymnasium og HF, der også har haft studerende fra Nordtyskland til at agere ´eksperter´ i tyskundervisningen i to måneder.

– De unge gik frivilligt tidligt i seng og hoppede straks ud af sengen om morgenen for hurtigst muligt at møde deres nye tyske venner igen. Nogle havde taget deres tyske ordbøger med på turen til Tyskland. Nu plager de konstant trænerne, fordi de vil afsted igen. Det skal vi absolut også, siger Ingo Haake, der er sportsansvarlig Fladså Håndbold.

Projekt skal evalueres

KultKIT lukker og slukker ved udgangen af marts, og her i weekenden – lørdag den 26. februar kl. 15 – bliver støtteprojektet evalueret. Det sker, når repræsentanter fra Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommuner mødes med de tyske partnere fra Stadt Fehmarn, Kreis Ostholstein, der Kastanienhof og Hansestadt Lübeck.

Eventet streames og kan ses direkte på www.kultkit.eu

– Her vil interesserede i det dansk-tyske samarbejde kunne blive inspireret af at få indblik i kultKITs projekter, og man vil få konkret viden om finansielle støttemuligheder i de kommende år. Samtidig ønsker vi, at andre lærer af den viden og de erfaringer, vi har gjort os. Vi har stået overfor store udfordringer, vanskelige beslutninger, og alle involverede har udviklet sig menneskeligt, fagligt og teknologisk, siger Jeppe Pers.

Den direkte udsendelse suppleres med 16 selfie-videoer, der er optaget af nogle af dem, der har modtaget støtte fra kultKIT.

Styrket pædagogisk udvikling og forvaltningssamarbejde

Ud over administreringen af kultKITs støttepulje, har det dansk-tyske initiativ også udviklet og gennemført et dansk-tysk kursus for 130 pædagoger i Næstved Kommune og 76 pædagogstuderende på PH Absalon.

kultKIT har støttet målrettet forskning, der gør det nemmere at gennemføre dansk-tyske samarbejder i fremtiden, og kultKIT har videreudviklet forvaltningssamarbejdet mellem de danske og tyske kommuner i Femern Bælt-området.

kultKIT: Dansk-tyske møder er finansieret af kultKIT-partnerne og med støtte fra Interreg Deutschland-Danmark og den Europæiske Fond for Regional Udvikling.

kultKITs projektpartnere er de danske kommuner Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland, samt Stadt Fehmarn, Kreis Ostholstein, Kastanienhof in Oldenburg og Hansestadt Lübeck.

FDF Næstved på lejrtur i Tyskland i sommeren 2020. FDF Næstved har slået lejr i Sydslesvig og lærer om grænsedragningen i 1920 og den dansk-tyske historie. Foto: FDF Næstved