Mandag den 8. november fra kl. 17.00-ca. 20.30 inviterer Nordisk Film Biografer Næstved og Næstved Bibliotek til en spændende kulturel aften i biografen på Fabriksvej 1 i Næstved. Vi starter med at høre om bogen “Skaknovelle” skrevet af Stefan Zweig over en kop kaffe/te, før vi ser filmen af samme navn. Bagefter spiser vi en let anretning i biografens lounge, mens vi taler om filmen.

”Brød, Bog og Bio”, som startede i foråret 2019 i Næstved, er et samarbejde mellem Næstved Bibliotek og Nordisk Film Biograf. Denne gang skal vi se filmen, “Skaknovelle” med Oliver Masucci, Franz-Josef Böhm, Albrecht Schuch, Birgit Minichmayr og Rolf Lassgård i hovedrollerne.

En verdensmester og en amatør mødes Stefan Zweigs bog ”Skaknovelle” fra 1941, betragtes af mange som højdepunktet i hans forfatterskab. Novellen foregår på passagerdamperen fra New York til Buenos Aires under 2. verdenskrig. Det er historien om, hvordan verdensmesteren i skak, Mirko Czentovic taber til en ukendt, østrigsk flygtning Dr. B., som ikke har siddet ved et skakbræt i over tyve år. Dr. B. har under krigen siddet i isolation hos Gestapo. Under et forhør stjal han en bog, som indeholdt 150 mesterpartier i skak. Skakspillet blev hans mentale redning, men senere udviklede han en psykose. Grænsen mellem gal og genial er hårfin. Dr. B.s sarte sjæl, og det pres og de traumer, han forbinder skakspillet med, er beskrevet med en alvorlig tone i et nervepirrende, medfølende sprog.

Hvert træk er et modtræk I filmen er vi i Wien i 1938. Østrig besættes af nazisterne og advokaten Bartok arresteres og fængsles på Hotel Metropol – Gestapos nyetablerede hovedkvarter. Nazisterne ved, at Bartok har adgangskoderne til vigtige bankkonti indeholdende enorme formuer. Da han nægter at udlevere koderne, placeres han i isolationsfængsel. Her gør nazisterne, alt, hvad de kan for at knække Bartoks vilje. Men, hvad de ikke ved er, at Bartok har smuglet en helt særlig bog med ind på sit værelse. En bog om skak. Det bliver starten på et dødsensfarligt spil mellem Bartok og nazisterne, hvor hvert træk har et modtræk. Filmen er instrueret af den tyske filmregissør, operainstruktør og manusforfatter Phillipp Stölzl. ”Skaknovelle” blev filmatiseret første gang i 1960 med bl.a. Curd Jürgens, kendt fra Bond-filmen: ”The Spy Who Loved Me”.

Biblioteket bestiller bogen hjem i god tid. Den kan afhentes og lånes på Næstved Bibliotek i Info-skranken.

Aftenens program i biografen:
Fra kl. 17.00-17.15 – velkomst i loungen – oplæg om bogen bag filmen over en kop kaffe/te og en småkage.
Fra kl. 17.30-ca. 19.20 – vi ser filmen “Skaknovelle”.
Fra kl. 19.30-ca. 20.30 – vi spiser i loungen, mens vi taler om filmen. Menu: En let anretning Drikkevarer: der er kildevand på bordene. Ekstra drikkevarer kan købes.
Samlet pris for kaffe, spisning og biograf: 200 kr. Prisen er baseret på tilmelding før arrangementet. Billetter købt over nettet kan vises via tilsendt mail eller billet i NFB’s app.
Billetter købes på: https://www.nfbio.dk/biografer/næstved/news/22604
Sidste frist for tilmelding: onsdag den 3. november.

 

Foto: ABW
Del på sociale medier